blog

ECB wil alle macht over cryptocurrency stablecoins in Europa

By 23 februari 2021No Comments

De Europese Centrale Bank heeft eindelijk een formeel advies over cryptovoorschriften naar de Europese Commissie gestuurd.

Vetorechten voor ECB

Volgens Reuters heeft de ECB de EU-wetgevers om vetorechten gevraagd. Dit gaat om private stablecoin-projecten zoals de door Facebook gesteunde Diem (vroeger Libra). In dit document staat onder andere:

‘Wanneer een activa-referentieregeling neerkomt op een betalingssysteem of betalingsschema, dient de beoordeling van de mogelijke bedreiging voor de monetaire beleidsvoering en voor de goede werking van betalingssystemen onder de exclusieve bevoegdheid van de ECB te vallen.’

Bindende uitspraak voor alle landen

Als onderdeel van de eis voor vetorecht op stablecoins, heeft de ECB er bij de EU op aangedrongen ervoor te zorgen dat een uitspraak bindend moet zijn voor alle landen binnen de eurozone. Volgens de ECB moeten uitgevers van stablecoins voldoen aan dezelfde liquiditeitsvereisten als banken en andere reguliere financiële instellingen.

De ECB wil deze ‘strenge liquiditeitsvereisten’ om twee redenen:

  1. bescherming van terugbetalingsrechten
  2. aanspraak van klanten op reserves

Bankrun op stablecoins

Dit ligt in lijn met wat de zorg die de ECB in september 2020 uitte. De bank is bang dat er een ‘bankrun’ op stablecoins zou kunnen komen en dat de uitgevers hier niet aan kunnen voldoen. Dit betekent dat stabelcoinhouders allemaal tegelijkertijd hun stablecoins willen inwisselen voor fiatvalua.

Als de EU vetorechten verleent aan de ECB, wordt het voor particuliere uitgevers van stablecoins nog lastiger. Diem bestaat namelijk als Zwitserse stichting, zelfs als Zwitserland goedkeuring verleent, dan moet de ECB er ook nog wat van vinden, mits Diem zaken wil doen in de rest van Europa.

Lagarde is kritisch

ECB-president Christine Lagarde staat er bekend om een tegenstander te zijn van stablecoins en cryptocurrency’s in het algemeen. Ze zei bijvoorbeeld dat centrale banken nooit bitcoin zouden aanhouden. Dit was een reactie op grote bedrijven zoals Tesla, Square, Paypal en MicroStrategy die bitcoin aan hun balans toevoegen.

Wat de digitale euro betreft, zei de ECB dat ze ergens in de komende vier jaar willen lanceren. Grote kans dat de digitale euro gevrijwaard wordt van alle juridische drempels die nu zijn opgegooid.

Leave a Reply