De bitcoin koers is afgedaald naar het laagste punt van de afgelopen zeven maanden. Voor iedereen die al wat langer in bitcoin zit is dit een herkenbaar patroon. De koers daalt en daalt, herstelt, daalt weer, stijgt een beetje, etc. Soms is het lastig om positief te blijven, daarom deze drie redenen waarom bitcoin uit dit dal klimt.
Nicholas Merten van het fantastische YouTube-kanaal DataDash ziet drie redenen voor een herstel. Onder zijn tweet gaan we dieper in op zijn argumentatie.
For those who are worried, remember this:
Markets are simply about inflows and outflows. When:✔️ The halving cuts new daily issued bitcoin in half
✔️ PlusToken finishes selling its bitcoin & ether
✔️ More institutional on-ramps become availableBitcoin will reverse and quickly
— Nicholas Merten (@Nicholas_Merten) December 17, 2019
✔ De halving zorgt voor een halvering van nieuwe bitcoins
De halvering moet niet worden onderschat, dit is voor bitcoin begrippen een belangrijk evenement. De Nederlandse bitcoin analist PlanB keek naar eerdere halvings en concludeerde dat de koers vervolgens grote stappen zette. Hij denkt dat de volgende halving in mei 2020 het startschot kan zijn voor een nieuwe groei.
Getting some questions about why in previous halvings (November 2012 and July 2016) it took well over a year for the market to start surging..
Well, it didn’t .. look for yourself: in the chart the halving is when blue turns to red: the market immediately rises after a halving? pic.twitter.com/geL71dJOV7
— PlanB [Jan/3➞? ] (@100trillionUSD) December 3, 2019
Het aftellen is begonnen, de halving is over ongeveer 150 dagen. Althans, als je de teller moet geloven. De theorie, die heel bullish is, zegt dat de halvering zorgt voor een dalende bitcoin inflatie, een afname van het beschikbare aanbod en een verdubbeling van de stock-to-flow.
Vrijwel iedereen is het ermee eens dat de halvering alleen maar positief kan uitpakken voor de waarde en de schaarste van bitcoin.
✔ De gestolen coins van PlusToken zijn niet eindeloos
Nog een algemeen geaccepteerde theorie is dat het Zuid-Koreaanse PlusToken een van de grootste scams is in de prille geschiedenis van bitcoin. En dat het effect van dit piramidespel dit jaar en begin 2020 nog gevoeld kan worden.
Blockchain onderzoeksbureau Chainalysis publiceerde gisteren een analyse waarin staat dat PlusToken nog 20.000 bitcoins (ter waarde van 123 miljoen euro) en 790.000 ethers (ter waarde van 92 miljoen euro) bezitten. Dat is meer dan genoeg om de koersen van beide coins te beïnvloeden. Maar ook deze voorraad is op een gegeven moment zo laag dat de wereldwijde koers hier niets meer van voelt.
Volgens Ergo verkocht PlusToken dagelijks 1.100 bitcoins via mixers en exchanges. Dat aantal lijkt steeds minder te worden. In zijn laatste analyse heeft hij het over 500 bitcoins per dag.
TLDR:
PlusToken coin distribution has dropped off a cliff (<<< 500 BTC/day).
Most coins have been processed through Huobi, but I still need to look into this more.
— ∴ Ergo ∴ (@ErgoBTC) December 13, 2019
Dit kan er op duiden dat de verkoopdruk van PlusToken afneemt. Een van de redenen waarom de bitcoin koers de afgelopen maanden vrijwel alleen maar omlaag ging, is omdat PlusToken van hun coins af moesten.
✔ Meer mogelijkheden om bitcoins te kopen
Dit jaar zijn er een aantal nieuwe producten uitgekomen, waardoor institutionele en particulieren makkelijker kunnen instappen. En het lijkt er niet op of de weg naar volwassenheid van de crypto industrie afneemt in 2020. Ook wordt verwacht dat er meer staking producten op de markt komen en dat DeFi nog groter wordt. Deze richten zich vooralsnog vooral op particulieren maar op een gegeven moment zal ook de stap naar instituties worden gemaakt.
Maar dat kan alleen als er een stevig kader aan regelgeving is, waardoor deze instituties in durven te stappen. Afgelopen jaar is Bakkt hier een goed voorbeeld van. De impact van Bakkt op de bitcoin koers is vooralsnog nihil maar het zorgt er wel voor dat er nieuwe ‘onramps’ bij zijn.
Als we inzoomen op Nederlandse particulieren, dan kan 2020 een raar jaar worden. De verwachting is dat op 10 januari nieuwe regels ingaan voor de crypto industrie waardoor het moeilijker wordt om een bitcoinbedrijf te starten. Tegelijkertijd werken bestaande partijen aan het versterken van hun merk en product. Denk hierbij aan de app BLOX, ontwikkeld voor nieuwkomers op de cryptomarkt.