Van plan om in de VS een blockchainbedrijf te beginnen? Goed nieuws, als het aan Hester Peirce van de SEC ligt word je drie jaar vrijgesteld van de Amerikaanse effectenwet.
Gebruikers buitensluiten
Cryptocurrency-projecten die tokens verkopen en bouwen aan een decentraal netwerk, vallen onder de jurisdictie van de Amerikaanse effectenwetgeving. De Securities Exchange Commission (SEC) heeft dit standpunt meerdere malen herhaald en handhaaft deze wet.
Projecten kunnen hier op twee manieren mee omgaan:
- Vrijstelling D, uitgifte beperken tot erkende beleggers
- Vrijstelling S, uitgifte beperken tot buitenlandse investeerders
Beide routes zijn niet ideaal omdat je zo een heel groot publiek moet uitsluiten.
SEC treedt hard op
De SEC heeft ook al laten zien dat ze niet alleen blaffen, maar ook bijten. Block.One, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de lancering van EOS, kreeg een boete van 24 miljoen dollar voor hun ICO. Telegram moest stoppen met de verkoop van hun tokens. Een andere berichten-app, Kik, werd ook bestraft omdat ze hun ICO niet hadden geregistreerd.
Met andere woorden, de SEC treedt op tegen bedrijven die tokens verkopen zonder de juiste mate van transparantie en registraties. En als gevolg daarvan zijn veel veelbelovende cryptoprojecten naar andere landen verhuisd, hebben ze de toegang tot Amerikaanse klanten beperkt of zijn ze ermee gestopt.
Veilige haven
En dat moet natuurlijk ook niet de bedoeling zijn in the land of the free. Commissaris Hester Peirce van de SEC heeft daarom voorgesteld om een nieuwe veilige haven op te richten voor blockchain-projecten.
Degenen die kunnen aantonen dat ze geld kunnen ophalen, bouwen aan een open-source, permissionless, decentraal netwerk en die voldoende transparant zijn, krijgen drie jaar vrijstelling van de effectenwet.
Mocht ze haar voorstel erdoor heen kunnen drukken dan is dat goed nieuws voor veel start ups. Ontwikkelaars kunnen geld inzamelen, investeerders hebben toegang tot uitgebreidere informatie en het publiek ontvangt betere technologie.
Haken en ogen
De terminologie blijft nog wel lastig. Denk bijvoorbeeld aan het woord decentraal. Vanaf wanneer is iets juridisch gezien decentraal? Er staat namelijk dat een project ‘voldoende gedecentraliseerd’ moet zijn. Er zijn hier en daar wel wat geluiden maar de definitie is niet in steen gegoten.
Er zijn meer moeilijkheden dan alleen uitvogelen wat decentraal is. Teams moeten hun kwalificaties bekendmaken, hoeveel tokens ze bezitten en hoeveel ze kunnen verdienen via beloningen van oprichters en andere partijen. Projecten zouden ook hun transactiegeschiedenis moeten laten zien, een blockexplorer aanbieden en een goede roadmap hebben.
Consensus nodig
Een voordeel voor cryptotraders is dat deze projecten worden aangemoedigd om liquiditeit te creëren door hun coins aan te bieden op exchanges. Peirce zei dat het noodzakelijk is om de tokens in handen te krijgen van de mensen die ze zullen gebruiken. Zo kunnen gebruikers toegang krijgen tot diensten op een gedecentraliseerd platform.
Aan het einde van de drie jaar beoordeelden teams samen met toezichthouders of ze voldoende decentraal zijn.
De volgende stap voor het voorstel is overeenstemming tussen de verschillende commissarissen van de SEC, waar Peirce er één van is.