blog

Dollar (DXY) daalt in 2021 met 20 procent, goed voor bitcoin vanwege correlatie

By 19 november 2020No Comments

Eerder dit jaar zette de op Nasdaq beursgenoteerde MicroStrategy 425 miljard dollar aan kasreserves om in bitcoin. De CEO van het bedrijf, Michael J. Saylor, zei dat bitcoin op de lange termijn veel meer potentie heeft dan het aanhouden van fiatgeld.

Goed voorbeeld doet volgen

Veel analisten zijn het erover eens dat de bitcoin investering van MicroStrategy veel andere bedrijven, investeerders, fondsen en vermogensbeheerders ertoe heeft aangezet om vanuit een ander perspectief naar de cryptocurrency te kijken. Iets wat de meeste bitcoiners allang snapten, namelijk dat bitcoin kan beschermen tegen inflatie. De bal is gaan rollen en bijna elke week is er wel een aansprekende naam die durft toe te geven bitcoin te hebben.

Het resultaat is zichtbaar, de bitcoin koers is dit jaar met 150% gestegen en bereikte gisteren 18.500 dollar. Het grote geld kan er voor zorgen dat bitcoin zijn all time high van 20.000 dollar zal doorbreken. Maar er zijn nog meer factoren van belang voor de bitcoin koers, een analist van Citibank verwacht dat de Amerikaanse dollar minder waard wordt. Citibank is dezelfde bank waarvan een directeur vorige week nog een bitcoin prijs van 318.000 dollar voorspelde.

Dollar neemt met 20% af in 2021

Analist Calvin Tse van Citibank schreef in een onderzoek de vooruitzichten van een zwakkere Amerikaanse dollar. Hij zei dat de dollar in 2021 met maar liefst 20 procent zou kunnen dalen, en verwijst naar het risico van lagere consumentenuitgaven als gevolg van de komst van een vaccin, evenals het lopende stimuleringsprogramma van de Federal Reserve.

‘We denken dat de distributie van vaccins al onze wegwijzers naar de bearmarkt zal afvinken, waardoor de dollar een pad kan volgen dat vergelijkbaar is met die van begin 2000 tot grofweg 2005. Kan de dollar alleen volgend jaar 20 procent dalen? Wij denken van wel.’

Als er economische onzekerheid is, dan zie je dat veel investeerders wereldwijd vluchten naar de dollar. Ze verkopen hun posities en hamsteren de wereldreservemunt. In maart 2020 was de dollar een van de grootste begunstigden toen de coronalockdowns leidden tot een crash van de financiële markten. Zelfs bitcoin kelderde met bijna 60 procent in slechts 48 uur handelen.

Slecht jaar voor dollar

Maar de vooruitzichten op economisch herstel verbeteren. Dat zorgt voor een neerwaartse druk op de Amerikaanse dollar. De fiatvaluta is dit jaar al met meer dan 4 procent gedaald vergeleken met een mandje buitenlandse valuta.

Balans gebruiken voor bitcoin

Een zwakkere dollar zou ertoe kunnen leiden dat grote bedrijven hun strategie voor kapitaalallocatie herzien. Stan Weiskoph van ETH Think Tank, benadrukt de kracht van de balansen van bedrijven en hoe deze het meest kunnen profiteren door in Bitcoin te investeren.

Hij gebruikte Apple als benchmark, een groot technologiebedrijf met een kassaldo van ongeveer 192 miljard dollar. Als hier een substantieel deel van wordt gebruikt om te investeren in bitcoin, dan stijgt de cryptocurrency naar een voor ons nog onbekend hoge koers:

‘Aangezien het bedrijf geen belangrijke acquisitie kan doen om de groei op een zinvolle manier te versnellen, waarom zou Apple dan niet de kracht van de balans gebruiken om een ​​sprong te wagen in de wereld van digitale activa?’

Correlatie bitcoin en dollar

Hierboven zie je de correlatie tussen de DXY, de waarde van de dollar afgezet tegen andere grote fiatvaluta. De DXY wordt weergegeven door de groene lijn en de blauwe is bitcoin in dollarwaarde. Op het moment dat de dollar in waarde stijgt zakt de waarde van bitcoin, dat is goed merkbaar in maart toen veel investeerders liever dollars hadden. In juli neemt de waarde van de dollar een duikvlucht, en begint bitcoin nieuwe hoogtes te verkennen.

Leave a Reply