blog

Deze gemeenschap in El Salvador leeft volledig op Bitcoin

By 29 april 2020No Comments

In het Zuid-Amerikaanse El Salvador hebben weinig inwoners toegang tot het bancaire systeem. Zij worden the unbanked genoemd. Amerikaan Michael Peterson wil daar verandering in brengen, met zijn project Bitcoin Beach. Op twee kustplaatsen in El Salvador, Punta Mango en El Zonte is een complete economie ontstaan gebaseerd op bitcoin.

Banking the unbanked

Bitcoin is in januari 2009 in het leven geroepen als alternatief financieel systeem, buiten de macht van centrale banken en andere derde partijen. Je betaalt simpelweg van persoon tot persoon.

Betalingen met bitcoin zijn nu nog zeldzaam. In Arnhem kan je op verschillende plekken terecht met bitcoin, maar het aantal transacties met cryptocurrency is nog laag. Maar aan de andere kant van de wereld is betalen met bitcoin heel normaal, of sterker nog, een pure noodzaak.

Peterson publiceert regelmatig updates van zijn project op Twitter:

Op het filmpje is te zien dat iemand een doos eieren contactloos met bitcoin betaalt. In slechts 15 seconden is de volledige transactie afgewikkeld, sneller dan met een creditcard. Het contactloze betalen maakt bitcoin daarnaast veiliger dan het betalen met cash, zeker tijdens deze coronacrisis.

In een interview met het Amerikaanse Bitcoin Magazine vertelt Peterson dat het hele dorp gebruik maakt van het Lightning Network. In de afgelopen maand circuleerde er meer dan 5 bitcoin (waarde van 37.750 euro). Dat lijkt niet bijzonder veel, maar gezien het aantal inwoners (ongeveer duizend) en het lage inkomensniveau is het een veelbelovende start van het project.

Probleem met gangs oplossen

De bitcoingemeenschap heeft ook een maatchappelijke functie. Kinderen en tieners worden nu betaald in bitcoin voor het schoonmaken van de omgeving. Op die manier hoopt Peterson dat deze kinderen niet in handen vallen van lokale gangs, en worden deze kinderen van de straat gehouden.

Peterson in het interview met Bitcoin Magazine: β€œEr is een groot probleem met gangs in El Salvador. De afgelopen jaren pleegden deze gangs veel moorden. Veel van deze groepen leiden kinderen van 10 tot 13 jaar op, daarom proberen we 10- tot 15-jarigen te bereiken door ze werk aan te bieden. Op die manier blijven ze op school.”

Meer informatie over het project? Volg dan de Twitter-pagina van Bitcoin Beach.

Leave a Reply