blog

Deze Britse bank weigert cryptobedrijven en wil eigen klanten met bitcoin onderzoeken

By 22 april 2021No Comments

Het Britse National Westminster Bank stopt met het bedienen van bedrijven die cryptocurrency’s accepteren of anderszins verhandelen, aldus het dagblad The Guardian gisteren.

Geen zin in cryptocurrency

‘We hebben geen zin om met klanten om te gaan, of we ze nu als nieuwe klant aannemen of een voortdurende relatie hebben met mensen, wiens hoofdactiviteit wordt ondersteund door een uitwisseling voor cryptocurrency’s of anderszins transacties in cryptocurrency’s als hun hoofdactiviteit.’ Dat zei Morten Friis, het hoofd van het risicocomité van de bank tijdens een aandeelhoudersevenement.

Hoog risico

Volgens het artikel zei Friis dat de bank digitale activa uiteindelijk als hoog risico beschouwt en daarom van plan is om deze voorzichtig te benaderen. De bank zal ook alle ontwikkelingen op het gebied van regelgeving volgen en ‘daar uiteraard op inspelen als de zaken veranderen.’

Toezichthouder is niet positief

Voordat we deze bank helemaal de grond intrappen (nee hoor, ga je gang), regelgeving in het VK zijn niet heel helder. In januari waarschuwde de Financial Conduct Authority (FCA) bijvoorbeeld dat consumenten zich moeten voorbereiden om al hun geld te kunnen verliezen bij de handel in cryptocurrency.

‘De FCA is zich ervan bewust dat sommige bedrijven investeringen aanbieden in cryptoassets, of leningen of investeringen in verband met cryptoassets, die hoge rendementen beloven. Als consumenten in dit soort producten investeren, moeten ze bereid zijn al hun geld te verliezen,’ verklaarde de FCA destijds.

In dit licht is het niet verwonderlijk dat een grote bank als NatWest zich afzijdig houdt van mogelijke risico’s totdat de toezichthouders duidelijkere richtlijnen geven. Het is ontzettend zuur voor bedrijven die zich hebben gevestigd in het VK en het is slecht voor innovatie.

Het VK loopt het risico om zo een achterstand op te bouwen, zeker als je kijkt naar andere landen. Bekende bedrijven zoals Lush, WeWork en Tesla hebben onlangs hun plannen aangekondigd (of al uitgevoerd) om cryptocurrency te accepteren als betaling.

Klanten pesten

Daarnaast wil Friss bestaande klanten pesten door ze te onderwerpen aan extra financiële criminaliteitscontroles . Dit geldt uiteraard alleen voor klanten die iets met cryptocurrency doen.

‘We verwachten een voorzichtige aanpak te blijven volgen, maar we zullen kijken hoe de markt evolueert,’ concludeerde hij.

Leave a Reply