blogExchanges

Binance onder vuur in Europa om aandelen Tesla en Coinbase

By 22 april 2021No Comments

Cryptocurrency beurs Binance ligt onder het vergrootglas van Europese toezichthouders omdat ze tokenversies van aandelen aanbieden.

Tokenversies van aandelen

De Financial Times schreef hier vandaag over en zei dat Europese toezichthouders, waaronder de Britse Financial Conduct Authority (FCA), onderzoeken of Binance de effectenregels naleeft bij het aanbieden van de handel in aandelentokens. De beurs biedt bijvoorbeeld tokenversies van aandelen van Tesla en Coinbase aan.

De FCA zegt dat ze samenwerken met Binance om het aanbod te begrijpen, de regelgeving die erop van toepassing kan zijn en hoe het op de markt wordt gebracht. De toezichthouder zei verder dat ‘bedrijven en hun senior managementteams verantwoordelijk zijn voor het bepalen of hun producten en diensten onder de bevoegdheid van de FCA vallen.’

Tokens zijn eigenlijk effecten

De Duitse financiële toezichthouder BaFin weigerde commentaar te geven op een mogelijk onderzoek, maar vertelde tegen de Financial Times dat als tokens overdraagbaar zijn, verhandeld kunnen worden op een crypto-exchange, dividenden opleveren en in contanten worden afgewikkeld, ze effecten vertegenwoordigen. En bedrijven die ze aanbieden, moeten een prospectus publiceren.

Binance biedt handel in aandelentokens aan via de Duitse financiële dienstverlener CM-Equity, een gereguleerde entiteit. CM-Equity zegt tegen de krant dat het product compliant is en werkt als een certificaat voor een total return swap.

Niet hetzelfde

Het bedrijf zegt verder dat een prospectus niet vereist was omdat tokens niet overdraagbaar zijn aan andere klanten en worden verrekend in Binance’s eigen stablecoin, BUSD, in plaats van contant.

Binance zegt daarnaast dat aandelentokens niet dezelfde stemrechten geven die normale aandeelhouders krijgen. En aangezien handelaren aandelentokens van en naar CM-Equity kunnen kopen en verkopen, is er geen prospectus nodig, aldus Binance.

En andere beurzen?

Binance is niet de enige beurs die dit aanbiedt. FTX en Bittrex Global bieden ook handel in aandelentokens aan via CM-Equity. Het is niet duidelijk of de twee crypto-beurzen onderzocht worden door Europese toezichthouders.

In een ander artikel staat dat Binance ook door toezichthouders in Hong Kong in de gaten wordt gehouden. De South China Morning Post schreef gisteren dat Binance zijn aandelentokens ook in Hong Kong wil aanbieden, maar dat dit kan worden beschouwd als een gereguleerde activiteit waarvoor een licentie in Hong Kong vereist is.

Leave a Reply