2020 bracht ons DeFi, en DeFi heeft NFT’s in het zadel geholpen. Non fungible tokens (NFT’s) zijn activa die niet kunnen worden verdeeld of één op één vervangen worden, anders verliezen ze hun waarde.
Een kunstwerk kan bijvoorbeeld worden weergegeven als een NFT (als je een schilderij van Van Gogh versnippert, zou het waardeloos zijn). CryptoKitties, digitale kunst, domeinnamen en alles wat eigendomsrechten impliceert, kan een NFT zijn. Dit zijn unieke activa die niet gekopieert kunnen worden.
Dit soort activa hebben hele specifieke markten, waardoor het vaak moeilijk is om ze te kopen en verkopen. Afgelopen jaar zorgde DeFi ervoor dat de markt voor NFT’s toegankelijk werd en bracht de broodnodige liquiditeit naar NFT’s.
Rol DeFi op liquiditeit NFT
DeFi is enorm in opkomst vanwege zijn vermogen om de toegang tot financiële diensten, zoals leningen, leningen, sparen en verzekeren, te democratiseren. Daarnaast wordt er ook een buitengewone hoeveelheid waarde in deze ecosystemen gestoken. Kortom, er is een fundamentele verschuiving gaande in de financiële sector, en grotere financiële spelers nemen hier kennis van of willen meespelen.
Nog maar zes maanden geleden was er minder dan 1 miljard dollar vastgezet in DeFi-protocollen. Dat bedrag is nu gestegen tot ongeveer 14 miljard dollar.
De verkoop van NFT’s is in de eerste week van september ook omhooggeschoten tot 1 miljoen dollar, een maand later is dit alweer verdubbeld tot 2 miljoen dollar. DeFi heeft NFT’s toegankelijker en betaalbaarder gemaakt door gefractioneerd eigendom, waardoor de liquiditeit en marktomvang zijn toegenomen.
Wat brengt de toekomst voor NFT’s?
De digitale kunst van Beeple, het museumdistrict van Decentraland, Wildcards en de Six Dragons bieden fundamentele ideeën waarop nieuwe NFT-toepassingen kunnen worden bedacht.
NFT’s kunnen bijvoorbeeld aanleiding geven tot fractionele eigendomskansen. Stel je voor dat je een stuk van een exotische auto bezit, een schilderij van Banksy of een oud artefact. NIFTEX heeft al fractioneel eigendom gelanceerd voor een zeldzame digitale kaart, de Axie Infinity-kaart Almace.
NFT’s kunnen makers van content helpen in hun levensonderhoud. Zoals Priyanka Desai, VP Operations bij OpenLaw, zei:
‘Als we praten over hoe makers van content worden betaald, is dat waar DeFi om de hoek komt kijken; en als je het over eigendommen van content hebt, zijn dat allemaal NFT’s.’
Muziek, beeldende kunst, films en andere unieke creaties hebben allemaal het potentieel om als NFT’s te worden weergegeven.
DeFi zorgt voor meer groei NFT
De groei van NFT lijkt in ieder geval verband te houden met het succes van DeFi. Er zijn veel DeFi-protocollen die NFT’s zouden kunnen inzetten om een soort franchiserechten te verlenen, bij gebrek aan een beter woord, om bepaalde voordelen binnen een ecosysteem te verwerven.
Yearn.Finance laat zien wat de mogelijkheden zijn. Zij bouwden Y.Insure, dit is een verzekering voor cryptocurrency. Verzekeringnemers hoeven zich niet te identificeren, in plaats daarvan werden verzekeringspolissen als NFT’s uitgegeven. Het mooie, verzekeraars gingen hier mee akkoord.
Daarnaast kunnen NFT’s nu ook worden gebruikt als onderpand om leningen te verkrijgen, waardoor de gebruiksmogelijkheden voor deze unieke activa worden uitgebreid.
De mogelijkheden zijn eindeloos, en we hebben het nog niet eens over de rol van NFT’s in videogames gehad.
CoinTelegraph schrijft dat ze verwachten dat van alle nieuwe mensen in crypto, 40% via NFT’s voor het eerst in contact komt met cryptocurrency.
Als 2020 het jaar van DeFi was, zou 2021 het jaar van de NFT’s kunnen worden.