Bitcoinblog

De waarde van bitcoin in een notendop [2/2]

By 18 december 2019No Comments

Het is tijd voor het tweede en laatste deel van deze mini-serie over Bitcoin! In het eerste deel besprak ik het onderwerp geld. Wat is geld nu eigenlijk en wat zijn de functies van geld binnen de samenleving? Daarna zijn we de geschiedenis ingedoken en zijn we met Marco Polo meegereisd naar China om te leren over het ontstaan en de herkomst van papiergeld. In dit laatste deel ga ik beginnen met een stukje over fiat-geld en we eindigen natuurlijk met bitcoin, het geld van de toekomst.

Het belang van geloof

Fiat komt uit het Latijn en betekent letterlijk “bij besluit”. Het geld wat we vandaag de dag massaal gebruiken is fiat-geld. Geld wat bij besluit geld is geworden en ons is opgelegd. Vroeger was papiergeld een belofte van de bank welke je kon omwisselen voor een bepaalde hoeveelheid goud. Het geld was gedekt door goud, dat is waar het zijn waarde aan ontleende. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en is het enkel gedekt door de wet. De overheid noemt het geld en je moet je belasting betalen in fiat-geld. Tegenwoordig gebruiken overheden en centrale banken fiat-geld en het complexe financiële systeem wat daar omheen is gebouwd om de samenleving te sturen. Moet de economie gestimuleerd worden? Dan printen we gewoon wat bij en pompen we dat in de economie. Het laat zien dat geld in essentie slechts een idee is. Zo lang iedereen er massaal in gelooft werkt het. En ik denk persoonlijk dat iedereen erin blijft geloven zo lang de drie functies van geld, die ik in het vorige deel heb besproken, gewaarborgd blijven. De belangrijkste van die drie functies is in mijn ogen de store of value-functie. Geld is een middel waarin je je waarde kunt opslaan om er op een later (of beter) moment gebruik van te kunnen maken.Wil je meer van Thom lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:Als je ervoor kunt kiezen om je waarde op te slaan in een munteenheid waarvan de totale hoeveelheid van tevoren vaststaat of in een munteenheid waarvoor één machthebber op ieder moment kan besluiten om er extra van bij te drukken, welke zou je dan kiezen?

Decentralisatie van macht

Dat is waarom Bitcoin zo belangrijk is. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid hebben we een vorm van geld die door niemand gecontroleerd kan worden. Bitcoin is de ultieme vorm van geld die niet gestuurd kan worden door de onstilbare begeertes van machthebbers. Het verleden heeft ons geleerd dat geen machthebber de verleiding kan weerstaan om voor zijn eigen gewin de geldpers aan te zetten. Decentralisatie van de macht en een vastgesteld maximumaantal van 21 miljoen bitcoins maken bitcoin een superieure vorm van geld. Satoshi Nakamoto heeft met Bitcoin uitgevonden hoe het mogelijk is om het element van vertrouwen te vervangen door wiskunde en speltheorie. Niet langer hoeven we bij transacties anderen te vertrouwen, alles is gebaseerd op wiskunde en speltheorie. Twee elementen die zich niet kunnen laten beïnvloeden door hun verlangens, simpelweg omdat ze die niet hebben.

Wiskunde, speltheorie en de kracht van de getalen zijn de niet-omkoopbare poortwachters van het geld van de toekomst. Bitcoin is de definitie van schaarste, het perfecte middel om je waarde in op te slaan. Daarnaast wordt het steeds makkelijker om bitcoin te bewaren of over te maken en zijn er over het hele spectrum enorm veel technologische ontwikkelingen gaande die het Bitcoinnetwerk sterker en waardevoller maken. Het is een ongelooflijk stukje technologie waarvan ik de overtuiging heb dat het de wereld op een prachtige manier gaat veranderen. De schuldenberg die overheden met hun fiat-geld hebben gebouwd en iedere dag weer groter maken begint flinke scheuren te vertonen. De perfecte storm lijkt zich te vormen voor Bitcoin om de komende jaren al het fiat-geld op te slokken en over te blijven als enige echte vorm van geld. Een vorm van geld door het volk, voor het volk.

Crypto Insider David heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) analyse online staan! Het wordt volgens David mogelijk tijd om toe te slaan!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Leave a Reply