blog

De tragiek van het snelle geld van ICO’s

By 22 augustus 2020No Comments

Als je de cryptocurrency industrie al wat langer volgt, heb je waarschijnlijk gehoord van Filecoin. In 2017 haalde het moederbedrijf van Filecoin 205 miljoen dollar op om een ​​nieuw type digitaal opslagnetwerk te bouwen. Het netwerk zou tokens en blockchain-technologie gebruiken om data op miljoenen computers over de hele wereld op te slaan.

Illegale verkoop

Drie jaar later heeft Filecoin geen werkend product, maar wel juridische hoofdpijn. De durfkapitaalinvesteerders beschuldigen de projectleiders ervan digitale tokens te verkopen die van hen zouden moeten zijn. Het geschil is naar verluidt in bemiddeling, terwijl een woordvoerder van Filecoin zegt dat ze geen commentaar geven op privégesprekken met specifieke aandeelhouders.

Filecoin is niet het enige blockchain-project dat problemen heeft. In de hoogtijdagen van 2017 en begin 2018 haalden tientallen cryptobedrijven absurde bedragen op met Initial Coin Offerings (ICO) die digitale tokens verkochten in elke uithoek van het internet. In theorie zouden consumenten die tokens op een dag kunnen gebruiken om diensten aan te schaffen op de blockchain-projecten, terwijl de belofte van toekomstige waarde de tokens tot een populair doelwit maakte voor speculanten.

Veel speculatie

In werkelijkheid is het bijna allemaal speculatie. Blockchain-bedrijven zoals Paragon hebben honderden miljoenen opgehaald om industrieën zoals cannabis te transformeren, maar moet nog iets van waarde produceren en de prijzen van hun tokens zijn ingestort. Als deze projecten traditionele startups in Silicon Valley waren geweest, zouden hun acties hebben geleid tot verontwaardiging van investeerders en schreeuwende krantenkoppen in de media.

Het geval van Filecoin is vooral verontrustend, omdat het in tegenstelling tot veel van de andere ICO’s, wordt geleid door een gerespecteerd team en de steun heeft van A-list venture capitalists. Het is te vroeg om het bedrijf volledig af te schrijven, Filecoin kan nog steeds verrassen en Microsoft en Amazon Web Services verstoren, maar hoe meer tijd er verstrijkt zonder een levensvatbaar product, hoe kleiner de kans dat Filecoin meer zal worden dan een verhaal.

Wat ging er mis?

Dit roept de vraag op wat er mis is gegaan met deze blockchain-bedrijven. Het is tenslotte pas drie jaar geleden dat een essay voorspelde dat de verkoop van tokens de investeringswereld zou democratiseren en de durfkapitaalfirma’s van Silicon Valley zou ontwrichten.

Een van de redenen hiervoor is dat nieuwe technologieën zoals blockchain moeilijk zijn en dat er, net als bij zelfrijdende auto’s of virtual reality, veel mislukkingen zullen zijn. Het duurde jaren voordat de interneteconomie van de grond kwam en het is niet realistisch om te verwachten dat projecten als Filecoin, die een enorme hoeveelheid werk en een nieuwe infrastructuur met zich meebrengen, van de ene op de andere dag succesvol zullen zijn.

Maar er is nog een reden om sceptisch te zijn, en dat is het gebrek aan stimulans die blockchain-bedrijven hebben om te slagen. In het geval van een traditionele start-up ontvangen oprichters een kleine pot met geld en haasten ze zich om een ​​product te bouwen om meer geld op te halen om door te gaan. Ondertussen begeleidt een raad van ervaren investeerders hun voortgang en zij kunnen de stekker er uit trekken als die voortgang te traag is.

Vergelijk dat eens met oprichters die een ICO houden. Plots worden deze oprichters overspoeld met bakken geld met weinig verplichtingen, waardoor ze niet onder druk staan ​​om hun plannen uit te voeren. Zelfs degenen die blockchain-bedrijven lanceren met de beste bedoelingen, zullen moeite hebben om gemotiveerd te blijven. Waarom zou je de hele dag zwoegen met blockchain-code als je de wereld rond kunt reizen, beetje congressen bezoeken en kunt genieten van je miljoenen?

Lichtpuntjes

Dit betekent niet dat elk blockchain-bedrijf dat middels een ICO tokens verkocht, gedoemd is. Er zijn lichtpuntjes in de symbolische economie, waaronder Tezos, dat in 2017 meer dan 200 miljoen dollar ophaalde en, ondanks eerdere controverses, een populair netwerk voor smart contracts heeft opgebouwd.

Ondertussen is het nog niet te laat voor bedrijven als Filecoin om alsnog een werkend product te leveren, maar na drie jaar kan dat beter vandaag dan morgen.

Leave a Reply