blog

De jaarlijkse dieptepunten van bitcoin worden steeds hoger

By 10 december 2019No Comments

Bitcoin bezitters en investeerders pochen maar al te graag over de hoogtepunten van de koers. En terecht, dat is één manier om mensen te overtuigen dat bitcoin een goede investering is. Maar ook de jaarlijkse dieptepunten zijn wat dat betreft een goed argument. In elk jaar sinds de lancering van bitcoin tien jaar geleden, worden de jaarlijkse dieptepunten steeds hoger.

De enige uitzondering is 2015, toen was de bitcoin koers op het laagste punt 15 dollar lager dan in 2014. Dat werd het jaar daarna ruimschoots goedgemaakt, zoals je hieronder kunt zien.

In sommige jaren verdubbelde het jaarlijkse dieptepunt van de bitcoin koers zelfs! In 2018 was het dieptepunt bijvoorbeeld 3.200 dollar. Dat is vier keer zoveel als het dieptepunt van 2017, dat lag toen op 780 dollar.

Wat betekent dit?

De hogere dieptepunten per jaar kunnen betekenen dat lange termijn HODL’ers een goede strategie hanteren. Zij wachten op de juiste momenten om bitcoins te kopen, namelijk bij een dalende koers.

Je zou zelfs kunnen stellen dat de koers steeds minder gevoelig wordt voor beleggers die de markt willen manipuleren. De zogenaamde whales die gebruik maken van pump en dump achtige strategieën. Zelfs Peter Schiff, die bekend staat om zijn kritiek op bitcoin, erkent dat winst op de korte termijn steeds lastiger wordt.

Schiff schrijft dat het steeds moeilijker wordt voor whales om snel te pumpen en te dumpen (prijs omhoog manipuleren en op hoogtepunt te verkopen). Hij denkt namelijk dat er steeds minder investeerders meegaan in het korte termijndenken, er worden simpelweg geen kopers meer gevonden.

Of dat waar is, is niet hard te maken. De cijfers lijken hem wel enigszins gelijk te geven. De meeste pump en dump whales en groepen gebruiken liever cryptocurrency’s die simpeler te manipuleren zijn. Denk hierbij aan cryptocurrency’s met een lage marketcap (ahum Matic).

2019 en verder

Het lijkt er niet op of het dieptepunt van 2019 lager kan worden dit jaar. Hieronder zie je ook dat het dieptepunt van 2019 snel na het dieptepunt van 2018 kwam. Na de groei in april is de koers niet eens meer in de buurt gekomen van 3.400 dollar. 

De verwachting voor bitcoin in 2020 is dat door de komende block halving, de koers alleen maar zal stijgen. Dat is ook de reden waarom TheMoon zo optimistisch durft te tweeten dat het laagtepunt van 2020 7.500 dollar wordt.

Leave a Reply