blog

Dagelijks 1 miljoen bitcoin wallets actief

By 9 augustus 2020No Comments

Voor het eerst sinds januari 2018 heeft bitcoin dagelijks 1 miljoen actieve adressen. Dat zeggen de gegevens van analysebedrijf Glassnode.

Maar wat geldt als een actief adres? Glassnode berekent het aantal unieke adressen dat als afzender of ontvanger op het netwerk actief is. Alleen adressen die actief zijn in succesvolle transacties, worden geteld, volgens Glassnode.

Laatste keer in 2017

Het gemiddelde van 1 miljoen actieve adressen per dag, werd voor het laatst gezien in de maanden na de epische prijsstijging van bitcoin tot 20.000 dollar eind 2017. De cryptocurrency werd vervolgens grotendeels afgeschreven door de reguliere media, maar de koers lijkt een comeback te hebben gemaakt.

De stijging van het aantal actieve adressen valt samen met een stijging van de bitcoin koers in de afgelopen twee weken. En dat is geen toeval, onderstaande grafiek van Glassnode zien dat de twee statistieken grotendeels gecorreleerd zijn sinds 2018, maar niet eerder dan dat jaar.

bitcoin adressen

Eigenlijk kun je dit aantal zien als een goede maatstaf voor het groeiend publieke sentiment in de cryptomarkt. Nieuwe adressen betekent activiteit en dat betekent weer dat er meer nieuwe gebruikers bij komen. Veel beleggers zijn bang voor hoge inflatie en proberen dit af te dekken door te investeren in alternatieve activa zoals bitcoin en goud.

Ook het aantal wallets met bitcoin groeien. Lucas Nuzzi, oprichter van crypto-onderzoeksbureau DAR Crypto, merkte op Twitter op dat het aantal adressen met 10 dollar of meer aan Bitcoin een recordhoogte van 16,6 miljoen adressen heeft bereikt. Hetzelfde geldt voor Ethereum, met 6 miljoen adressen met 10 dollar of meer aan ETH.

Hij zei dat dit miljoenen adressen meer zijn dan in 2017, op de top van de zeepbel.

Walvissen verliezen marktaandeel

Ondertussen merkte Glassnode op dat het aantal grotere whales, verwijzend naar adressen met tientallen miljoenen dollars in bitcoin, de afgelopen jaren gestaag is afgenomen.

“Het percentage van het aanbod dat eigendom is van entiteiten die meer dan 10 BTC bezitten, groeide van 5,1% naar 13,8% in 5 jaar tijd, terwijl het percentage in handen van entiteiten met 100-100.000 bitcoin daalde van 62,9% naar 49,8%”, aldus het bedrijf.

De statistieken laten zien dat, ondanks de 381 keer dat de media bitcoin voor dood heeft verklaard, bitcoin nog springlevend is.

Leave a Reply