blog

Cryptocurrency van staat China heeft volume van 257 miljoen euro tijdens pilot

By 2 november 2020No Comments

Tijdens de Hong Kong Fintech Week sprak Yi Gang van de People’s Bank of China (PBoC) over de digitale yuan. Tijdens zijn speech zij hij dat het betaalvolume van de digitale yuan de grens van 2 miljard yuan heeft overschreden. Naar euro’s omgerekend gaat het om bijna 257 miljoen.

Pilot ging in april van start

De digitale valuta (CBDC) van de Chinese centrale bank wordt sinds april dit jaar getest, in eerste instantie in Shenzhen, Chengdu, Suzhou en Xiongan. Het testprogramma is nu uitgebreid naar Hongkong, Macau en Guangzhou.

Sinds april heeft China verschillende initiatieven bedacht om het gebruik van de digitale yuan te stimuleren. In Shenzhen werd bijvoorbeeld een airdrop gehouden, een soort giveaway, onder 50.000 inwoners van Shenzhen. Zij kregen het equivalent van om en nabij 25 euro in digitale yuan om te besteden in winkels.

Het is nog niet bekend wanneer de digitale yuan op grote schaal wordt gelanceerd.

Fysiek geld en digitaal geld

Volgens Yi Gang kan fysiek geld en digitaal geld nog een lange tijd naast elkaar bestaan, totdat de digitale yuan het volledig overneemt. Tot die tijd is er nog genoeg werk aan de winkel, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een wettelijk kader voor een digitale munt.

Zeker nu is er een behoefte aan een digitale munt. Volgens een onderzoek van het World Economic Forum eerder dit jaar kunnen digitale, contactloze betalingen bijdragen aan het beperken van de verspreiding van pandemieën.

Australië onderzoekt ook mogelijkheid CBDC

Eerder vandaag werd bekend dat de Australische centrale bank ook de mogelijkheid onderzoekt voor een eigen digitale valuta. De centrale bank wil hiervoor de blockchain van Ethereum gebruiken, en heeft de hulp ingeschakeld van ConsenSys. Dat is een blockchainbedrijf dat wordt geleid door Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum.

Maar ook in Europa wordt gekeken naar een digitale munt. Zo wil de Europese Centrale Bank de mening horen van Europese burgers over een digitale euro. Medio 2021 wil de ECB beslissen of ze van start gaan met een digitale euro.

Leave a Reply