blog

Cryptocurrency scam BitConnect moet miljoenen aan boetes betalen

By 9 juli 2021No Comments

Zit je al een paar jaar in cryptocurrency? Dan moeten je armharen overeind gaan staan van deze groet: ‘hey heey heeeey.’ Dit zijn de eerste drie woorden van de inmiddels iconische en beruchte speech van Carlos Matos van BitConnect. Hoewel het nu eerder de vorm van een meme aanneemt, mogen we niet vergeten dat deze ponzi vele mensen heeft gedupeerd.

De rechtszaak loopt nog steeds en vier van de zes in de VS gevestigde promotors van BitConnect hebben schikkingen getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Boetes voor promotors

Volgens Law360 wordt gewacht op definitieve goedkeuring van rechter John Koeltl. De rechter merkte op dat hoewel de voorwaarden van de schikkingen momenteel juridisch correct zijn, er kleine aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat ze ‘nauwgezet nauwkeurig’ zijn.

De schikkingen bevatten onder andere boetes van meer dan 3 miljoen dollar voor Joshua Heppensen, zijn verloofde Laura Mascola moet 576.000 dollar betalen. Daarnaast krijgt de SEC, 526.000 USD van Ryan Maasen en een onbekend bedrag van Michael Noble.

Videoboodschappen

De SEC heeft in mei van dit jaar rechtszaken aangespannen tegen zes van de promotors van BitConnect, waarbij ze beweerden dat ze niet-geregistreerde effecten in de Verenigde Staten hebben aangeboden en verkocht. Dit is dezelfde argumentatie die ook in de rechtszaak tegen Ripple wordt gebruikt.

Een van de aanklachten gaat om het adverteren van het uitleenplatform van BitConnect in video’s in testimonial-stijl. De twee overgebleven beklaagden moeten nog overeenstemming bereiken over schikkingsvoorwaarden met de SEC.

Van 388 euro naar 0

In het artikel van Law360 valt te lezen dat BitConnect in 2017 investeerders verleidde met beloften van rendement zonder risico. Gedupeerden werden verleid om bitcoin te storten en dat werd dan gebruikt als onderpand waartegen ze de oorspronkelijke BitConnect-munt konden lenen en verhandelen.

In januari 2018 hield het feestje abrupt op. BitConnect kreeg een stopzettingsbevel en beleggers konden niet meer bij hun bitcoins. Ze zaten met een waardeloze BitConnect munt die snel met meer dan 90% crashte. Zoals je hieronder kunt zien, was de munt op het hoogtepunt 388 euro waard.

Bron: Coinmarketcap

Wat is BitConnect

Voor de klas van 2020 en 2021, BitConnect is een van de grootste Ponzi’s ooit in cryptocurrency. Binnen een jaar hadden ze 2,5 miljard dollar van duizenden gedupeerden afgenomen. Het bedrijf beloofde een onrealistische 1% winst per dag, ofwel rente op rente. Ook leek de structuur op die van een piramide: iedereen die mee deed moest nieuwe mensen aandragen en een stukje van de winst afdragen aan diegene boven hen.

Op 28 oktober 2017 hield Bitconnect zijn eerste (en enige) jaarlijkse ceremonie in Pattaya, Thailand. Tijdens het evenement gaf een investeerder genaamd Carlos Matos uit New York City een uitbundige presentatie, waarbij hij intens “BITCONNECT!!” schreeuwde. Deze scène werd al snel een internetmeme en voor velen werd Matos het gezicht van BitConnect.

Leave a Reply