blog

Bitcoin salaris in het door inflatie geplaagde Argentinië? Wel als het aan deze politicus ligt

By 9 juli 2021No Comments

BTC Direct betaalt medewerkers al jaren uit in bitcoin. Voor de ontvanger is dit een perfecte manier om automatisch elke maand bitcoin te ontvangen. Op de lange termijn is dit een hele goede investeringsstrategie. Maar wat als je in een land als Argentinië woont waar iedereen zichzelf probeert te beschermen tegen inflatie? Op jaarbasis zou die in het huidige tempo nu al uitkomen op 48%, en er is geen dalende lijn.

Leuk of noodzaak

Voor ons is het leuk, maar op veel andere plekken op de wereld is een salaris in bitcoin bittere noodzaak. Dat ziet ook de Argentijnse politicus José Luis Ramón, vertegenwoordiger van de partij Protectora Fuerza Política. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend om bitcoinsalarissen te legaliseren. Het zou Argentijnse arbeiders en exporteurs in staat stellen om hun salaris geheel of gedeeltelijk in crypto te ontvangen.

Inflatie in Zuid-Amerika

Cryptocurrency als bescherming tegen inflatie? Het is een idee dat door steeds meer mensen gedragen wordt. Kijk maar naar El Salvador, waar bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden. Ook politici uit Panama hebben aangekondigd een wetsvoorstel voor te bereiden. Politici uit andere Zuid-Amerikaanse landen plaatsen op social media laserogen, het internationale teken van steun aan bitcoin.

De inflatie in Zuid-Amerika is een plaag. Vooral Venezuela wordt zwaar getroffen, met een inflatie van 3000% in 2021. Argentinië is gelukkig nog niet zo ver, toch is de inflatie ongeveer 48%. Burgers en bedrijven reageren hierop waardoor de sitatie problematisch wordt.  Om de instroom van vreemde valuta tegen te gaan, is in december 2019 wet 27.541 aangenomen. Hierdoor kan de vreemde valuta worden belast tegen een tarief van 30%. Echter, zoals José Luis Ramón opmerkt, zou bitcoin of een andere cryptocurrency niet worden beïnvloed door deze belasting.

Wisselkantoren nemen grote hap

Om de prijs van de Argentijnse peso te beheersen, zijn valutawissels bovendien onderworpen aan strikte controles door de centrale bank. Argentijnen en bedrijven worden gedwongen om via officiële wisselkantoren om te wisselen. Dit is weer een extra stap (en dus wrijving) om geld om te wisselen. Bovendien rekenen de officiële wisselkantoren  wisselkoersen die boven van de marktprijs liggen. En dit is dan weer schadelijk voor de handel in Argentinië en met het buitenland.

Het legaliseren van cryptocurrency is in het geval van Argentinië dus om twee redenen humaan. De eerste is om te ontsnappen aan inflatie, en de tweede is zodat geldwisselkantoren geen enorme hap uit je vermogen nemen.

Bovendien zou het gebruik van bitcoin niet dezelfde impact hebben als de dollar op de soevereiniteit van het land. Bitcoin is staatloos en kan niet worden gecensureerd of zelfs gebruik worden als wapen.

Leave a Reply