blog

Cryptocurrency Ethereum is een scam, een Ponzi aldus Adam Back

By 6 augustus 2020No Comments

Computerwetenschapper en Blockstream CEO Adam Back, vergelijkt Ethereum en andere altcoins met scams zoals die van Ponzi.

Allemaal scams

‘Bitconnect, Charles Ponzi, Ethereum, Onecoin, Cardano, Ripple, Bernie Madoff, Stellar, Dan Larmer. Ze lijken allemaal op elkaar.’

Niet alleen Ethereum krijgt er van langs, ook Cardano, Stellar en Ripple moeten het ontgelden in deze tribalistische tirade.

Charles Ponzi en Bernie Madoff zijn beroemd (of berucht) geworden door hun oplichtingspraktijken. Ponzi was hier zo goed in, dat deze vorm van fraude naar hem vernoemd is. Bitconnect en OneCoin zijn twee beroemde cryptocurrency-projecten waarvan werd onthuld dat ze Ponzi’s zijn. Back vergeleek dergelijke praktijken met altcoins Ethereum, Ripple en Stellar. Ook werd Dan Larmer genoemd, wat vermoedelijk een verwijzing is Daniel Larimer, hij is betrokken bij de ontwikkeling van EOS.

Back was in gesprek met journaliste Layah Heilpern.

Ze ging hier op in en vroeg Ethereum oplichterij vindt of dat het een toegevoegde waarde had voor het ecosysteem vanwege DApps. Back reageerde eenvoudig:

‘Nou, 70% al gemined zegt het al. Wat is een grotere scam, Ripple of Ethereum.’

Vitalik Buterin van Ethereum sloeg terug en noemde de mening van Back vermoeide, oude propaganda:

Iemand is boos…

Het is niet de eerste keer dat de Adam Back tekeer gaat tegen Ethereum. In november vorig jaar vergeleek hij Ethereum met de inmiddels ter ziele gegane biotech-startup Theranos, die een nepmedisch apparaat creëerde.

Back beargumenteerde dat het management te ver ging in het overdrijven van wat het kon doen, ook vond hij dat de toestand waarin Ethereum verkeerde te rooskleurig was.

De computerwetenschapper is vanaf het begin een echte bitcoinmaximalist en wordt er zelfs van verdacht Bitcoin uitvinder Satoshi Nakamoto te zijn. Back beweert dat hij ooit een biertje dronk met Satoshi Nakamoto in Londen.

Markt spreekt zich uit

Zou er een verband zijn tussen het tribalisme op Twitter van bitcoin maximalisten en de stijging van de ethereum koers?

Sinds het begin van het jaar is de koers van ethereum meer dan verdubbeld, het grootste deel van die winst werd afgelopen maand behaald. Bitcoin is ook in prijs gestegen, maar niet zo veel. Het momentum voor Ethereum wordt gedreven door uiteraard DeFi, en de hoop op lancering van ETH2.0. Naar verwachting zal dat binnen enkele maanden gebeuren en kunnen investeerders hun ethers inzetten om passief inkomen te genereren. Als de lancering goed verloopt, dan kunnen er ook meer transacties per seconde worden verwerkt dan op het netwerk van bitcoin.

Is Ethereum de echte tweede laag van bitcoin?

Geinig feitje: Op de tweede laag van bitcoin, het Lightning Network, wordt momenteel 993,25 bitcoins vastgehouden. Dat komt overeen met een waarde van 11,7 miljoen dollar. Vorige maand was dat nog 9 miljoen dollar. Op het Liquid Network, ook een soort tweede laag van bitcoin, werd vorige maand voor ongeveer 23 miljoen dollar aan bitcoin vastgehouden.

Vergelijk dat eens met de bitcoins die op het Ethereum netwerk worden gestald door gebruikers. Alleen al de zogenaamde wrapped bitcoins hadden vorige maand een waarde van meer dan 100 miljoen dollar.

Bitcoin is absoluut de grootste munt, daar is geen twijfel over en dat zal misschien altijd wel zo blijven. Maar als het gaat om applicaties buiten de eerste laag om, dan wordt er meer met bitcoin gedaan op de verschillende lagen van Ethereum.

Is Ethereum de tweede laag van Bitcoin?

Leave a Reply