Mijn bitcoin-avontuur begon enkele jaren geleden met het idee om heel snel veel geld te verdienen. Wat het precies was wist ik eigenlijk niet, maar het ging als een raket omhoog en daar moest ik bij zijn. Op dat moment had ik niet kunnen voorspellen dat mijn leven enkele jaren later zo ongeveer in het teken van deze digitale munt zou staan. Wat begon als een simpele investering om een snelle winst te pakken, eindigde als een obsessie. Bitcoin is in mijn ogen het meest onbegrepen en onderschatte fenomeen van onze tijd. In dit artikel ga ik uitleggen waarom bitcoin in mijn ogen zo waardevol is en waarom ik iedere maand een deel van mijn salaris in bitcoin investeer. Om bitcoin te begrijpen is het belangrijk dat je begrijpt hoe geld werkt, maar gelukkig is dat heel eenvoudig.
Wat is geld eigenlijk?
Wat goed dat je het vraagt! Ik vergelijk geld altijd met een soort batterij. Tijd is het meest kostbare bezit dat we hebben. Niemand weet hoeveel tijd hij nog heeft en al onze beslissingen worden gedreven door tijd. Iedere dag dat we naar ons werk gaan ruilen we onze kostbare tijd in voor geld. We investeren onze tijd en krijgen daar waarde voor terug in de vorm van geld. Je kunt geld dus zien als een batterij waar we onze geïnvesteerde tijd in bewaren. Met onze tijd kunnen we niet betalen, maar met geld wel.
De belangrijkste eigenschap van geld is dat het zijn waarde over langere tijd kan vasthouden. Als jij vandaag je salaris krijgt, dan is het wel zo handig als je daar over een paar weken nog je boodschappen van kunt halen. Geld moet schaars (of zeldzaam) blijven om zijn waarde vast te houden. Het moet niet zomaar bijgedrukt kunnen worden. Dat kan ik het beste illustreren met een voorbeeld uit de geschiedenis.
Het West-Afrikaanse kralenschandaal
Een paar honderd jaar geleden betaalde men in West-Afrika met glazen kralen. Destijds was het maken van glas een kostbaar proces voor de West-Afrikaanse bevolking, wat ervoor zorgde dat glas een zeldzaam goed was. Omdat glas zo zeldzaam was, functioneerde het perfect als geld. Geld moet namelijk zijn waarde vasthouden en daarvoor moet het zeldzaam zijn.
Alles veranderde echter toen de Europeanen voet aan wal hadden gezet op het continent. De Europese ontdekkingsreizigers hadden snel door dat glas ontzettend kostbaar was in West-Afrika en begonnen het te importeren. In Europa was de glasproductie al een stuk verder ontwikkeld en veel goedkoper dan in West-Afrika. Met schepen vol met glas gingen de Europeanen richting het Afrikaanse continent. Eenmaal daar aangekomen kochten ze met de glazen kralen alle rijkdommen en bezittingen van de Afrikanen op. Ze overspoelden de markt met glazen kralen.
Voordat de lokale bevolking het doorhad waren ze al hun waardevolle bezittingen kwijt en zaten ze enkel nog op een berg met glazen kralen. Ineens waren de glazen kralen niet zo zeldzaam en schaars meer, en waren ze in rap tempo waardeloos geworden. De harde les die de West-Afrikanen hier leerden was dat geld schaars moet zijn om zijn waarde vast te kunnen houden. Dit is dé reden waarom ik iedere maand besloot bitcoin te kopen!
Wat maakt bitcoin dan zo interessant?
Wat de West-Afrikaanse bevolking enkele honderden jaren geleden overkwam is op dit moment ook aan de gang met ons geld. Net als de Afrikaanse glazen kralen wordt ons geld op dit moment ook massaal bijgedrukt. Iedere nieuwe euro die door de Europese Centrale Bank in omloop wordt gebracht maakt ons spaargeld en de pensioenen minder waard. Iedere nieuwe euro maakt iedere bestaande euro minder zeldzaam. Zo simpel is het. Het effect daarvan zien we het beste terug in de huizenprijzen en aandelenkoersen die de afgelopen maanden recordhoogtes hebben bereikt. Terwijl de wereld in brand staat vanwege het coronavirus, gaat het op de financiële markten zogenaamd heel goed.
Aandelenkoersen bereiken die recordhoogtes niet omdat de onderliggende bedrijven het zo goed doen, maar omdat ons geld minder waard wordt. De grote investment banks en investeringsmaatschappijen die het nieuwe geld van de Europese Centrale Bank (ECB) in handen krijgen investeren het meteen in de financiële markten. Zo wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter en wordt het voor de gewone man steeds lastiger om bijvoorbeeld een huis te kopen.
Bitcoin is hét wapen tegen het bijdrukken van geld. Terwijl de euro en de dollar met biljoenen tegelijk worden bijgedrukt, komen er steeds minder bitcoin op de markt. Terwijl de euro en de dollar steeds minder zeldzaam worden, wordt bitcoin juist steeds zeldzamer. Dit is wat bitcoin kopen juist nu zo interessant maakt. Geld hoort zeldzaam te zijn en dat is op dit moment niet het geval. Bitcoin is daarop het antwoord. Betalen doe ik met de euro, maar sparen doe ik in bitcoin.