blogExchanges

Cryptobeurs eist dat gebruikers bitcoin terugsturen die voor 5.000 euro zijn gekocht tijdens storing

By 24 februari 2021No Comments

Een van de grootste cryptobeurzen uit Azië had te maken met een technische storing. Hierdoor daalde op 16 februari bitcoin tot 300.000 Filipijnse peso, ongeveer 5.000 euro.

Mogelijk juridische stappen

Een onbekend aantal klanten van de Philippine Digital Assets Exchange, of PDAX, slaagde erin duizenden bitcoins te kopen tegen een enorme korting. Een aantal PDAX-klanten haalden hun gekochte bitcoin direct van de beurs. De Filipijnse beurs heeft een limiet van 1 bitcoin per dag op individuele accounts. Naar verluidt eist PDAX dat deze gebruikers de bitcoins terugbetalen, de beurs dreigt met mogelijke juridische stappen.

De technische storing leidde tot een sluiting van 36 uur en verschillende gebruikers melden dat ze nog steeds niet bij hun accounts kunnen.

Advies op Reddit

Een van de gelukkige klanten van PDAX, die tegen een koers van 5.000 euro bitcoin kocht, vroeg om advies op Reddit. De gebruiker wil weten of er een wettelijk verplichting is om de bitcoins terug te sturen, en ontving een stortvloed van gemengde reacties.

‘Ik slaagde erin om de gekochte bitcoin over te zetten naar een andere wallet buiten PDAX, net voordat ze de handel en uiteindelijk de website sloten. Na bijna 24 uur stuurden ze me een sommatiebrief en sms, waarin ze me vroegen de bitcoin, die ruim binnen mijn rechten was gekocht, terug te storten zonder enige wet- of regelgeving van het handelsplatform te schenden, anders starten ze juridische acties tegen mij.’

Beurs had bitcoin nooit in bezit

Op 23 februari hield Nichel Gaba, CEO van PDAX, een persconferentie om verder te verduidelijken wat er de week ervoor was gebeurd. Hij legde uit dat de last die op de beurs was gelegd door een golf van onverwachte activiteiten een storing had veroorzaakt waardoor een niet-gefinancierde order kon worden uitgevoerd als een gefinancierde order. Volgens Gaba zorgde dit ervoor dat de bitcoin koers onder elk redelijk niveau zakte.

‘Het is heel begrijpelijk dat veel gebruikers boos zullen zijn omdat ze tegen zeer lage prijzen hebben kunnen kopen waarvan ze dachten dat dit een order voor bitcoin was. Maar helaas waren de onderliggende bitcoins nooit in het bezit van de beurs, dus er valt nooit echt iets te kopen of te verkopen.’

Drukte zorgt voor overbelasting

PDAX is opgericht in 2019 en heeft een vergunning om als beurs te opereren door de centrale bank van de Filipijnen. De sluiting van de beurs op 16 februari vond plaats tijdens een cruciaal moment in de geschiedenis van bitcoin, toen de prijs voor het eerst boven de 50.000 dollar steeg.

Een schrale troost, ook grote Internationale beurzen als Coinbase en Binance hebben dit jaar regelmatig te kampen met overbelasting van hun systemen waardoor de beurzen tijdelijk onbereikbaar waren.

Leave a Reply