blog

Coronavirus dwingt Spaanse belastingdienst bitcoin te belasten

By 3 april 2020No Comments

De Spaanse belastingdienst heeft 66.000 brieven verzonden naar Spanjaarden met cryptocurrency. De brief moet deze groep eraan herinneren dat cryptocurrency belast wordt.

Vier keer zoveel

Volgens Europa Press startte de Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT) de campagne op 1 april en loopt deze door tot 30 juni. Virus of niet, de belasting blijft belastingbrieven afvuren.

In 2019 werden deze brieven voor het eerst verstuurd. Toen waren het er nog maar 14.700. Dit jaar worden er dus ruim vier keer zoveel brieven verstuurd. Dit kan óf liggen aan een betere registratie, óf er zijn het afgelopen jaar gewoon meer bitcoinbezitters bijgekomen.

De belastingdienst richt zich ook op Spanjaarden die in het buitenland geld verdienen en in onroerend goed investeren.

Juist betalen om klap coronavirus op te vangen

Javier Pastor, chief sales officer bij het Spaanse Bi2me, gelooft dat de regering mogelijk op zoek is naar manieren om inkomsten te verkrijgen om de enorme kosten die tijdens de COVID-19 crisis zijn gemaakt, te helpen betalen.

Pastor wees erop dat de Spaanse regering het indienen van belastingaangiften of het betalen van belastingen vanwege de pandemie niet heeft uitgesteld. Hij zei dat de maatregelen de Spaanse beurzen niet veel zullen beïnvloeden, ook verwacht hij dat er strengere KYC regels en transactiemonitoring op komst is:

“Dit heeft weinig invloed op de bedrijven in de branche die het goed hebben gedaan. Ik denk dat de belasting de beginnende gebruiker alleen maar bang maakt door dergelijke maatregelen toe te passen. Ook denk ik niet dat ze hier veel belasting mee binnenhalen omdat onze crypto sector niet eens gereguleerd is in ons land.”

De nationale belastingdienst is de afgelopen jaren steeds meer geïnteresseerd geraakt in crypto, waarbij een reeks maatregelen is geïmplementeerd om toezicht te houden op belastingverplichtingen.

Belastingdienst wil weten wie betaalt met crypto

Twee jaar geleden stuurde de Spaanse belastingdienst er nog op aan om klantgegevens te krijgen van 60 bedrijven die cryptobetalingen accepteren. Ze eisten dat ze onder meer informatie gaven over de eigenaren van de rekeningen en de frequentie van cryptotransacties.

Lokale cryptobeurzen zijn ook gevraagd om de identiteit van de cryptohandelaren en het euro-bedrag van de transacties te verstrekken.

Nederlandse belastingdienst

Heb je je belastingaangifte nog niet gedaan? Vergeet niet je cryptocurrency te vermelden (of wel). Meer over de Nederlandse belastingregels en crypto vind je hier:

Bitcoin en belasting

Leave a Reply