blog

COO van Wirecard op de vlucht met zijn bitcoins van Dubai naar Rusland

By 21 juli 2020No Comments

Het Duitse persbureau Handelsblatt meldt dat de voormalige chief operating officer van Wirecard naar Rusland is gevlucht met een koffer vol bitcoins. Jan Marsalek zou grote bedragen omgezet hebben in bitcoins en vanuit Dubai naar Rusland zijn gevlucht.

Medewerkers van de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst, hielpen Marsalek naar verluidt bij een privéwoning in de regio van Moskou.

De ellende van Wirecard

Op 22 juni arresteerden Duitse aanklagers het hoofd van het in Dubai gevestigde Wirecard. Ook voor Marsalek werd een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar hij wist te ontsnappen voordat hij kon worden aangehouden, en liet een hoop valse aanwijzingen achter over waar hij zich zou kunnen verstoppen. Deze informatie komt van het open source onderzoeksplatform Bellingcat.

Boekingen van luchtvaartmaatschappijen en vervalste immigratierecords lieten zien dat Marsalek op weg was naar China via de Filipijnen, onderzoekers ontdekten later dat het een vals spoor was.

Tijdens zijn werk bij Wirecard pochte Marsalek dat hij contact had met de GROe en beweerde zelfs dat hij de formule had voor Novichok. Dit is het gif dat naar verluidt door deGROe werd gebruikt om Sergei en Yulia Skripal in het VK te vergiftigen.

Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers dat Marsalek de afgelopen 10 jaar ongeveer 60 keer naar Rusland is afgereisd.

Bellingcat meldt ook dat Marsalak geadviseerd werd door Andrey Chuprygin tijdens zijn tijd in Libië. Chuprygin zou een Russisch-Arabisch deskundige zijn maar westerse inlichtingendiensten denken dat hij een voormalige GRU-topofficier is en nauwe banden onderhoudt met de inlichtingengemeenschap.

Wat is er met Wirecard gebeurd?

Marsalek verdween nadat Wirecard faillissement aanvroeg nadat er een gat van 2,1 miljard dollar bleek te zijn op de begroting.

De domino-effecten van de Wirecard-crisis veroorzaakten chaos in de Britse banksector. Britse fintech-bedrijven hadden opeens geen toegang meer tot hun betaalaccounts en crypto-debetkaarten die door Wirecard werden beheerd, waren bevroren.

Marsalek, die de leiding had over de Aziatische activiteiten van het bedrijf, werd in juni 2020 samen met het managementteam van Wirecard ontslagen.

Leave a Reply