blog

Chinese digitale valuta geaccepteerd tijdens Olympische Winterspelen 2022 in Peking

By 9 juni 2021No Comments

In 2022 zijn de Olympische Winterspelen in Peking en dat zou weleens het moment kunnen zijn dat de hele wereld voor het eerst kennismaakt met de digitale yuan. Dat is de digitale versie van de officiële valuta van China.

Prototype wordt al getest

Shijingshan heeft een website geopend voor de komende Olympische Winterspelen, en deze is begonnen met het ondersteunen van betalingen die zijn gedaan met het digitale staatsgeld, bekend als e-CNY. Stel dat de Winterspelen de eerste kennismaking van de wereld wordt met de Chinese valuta, dan lopen ze achter op veel Chinese burgers. Op dit moment deelt China namelijk virtuele rode enveloppen uit met hierin een prototype van de digitale yuan. Inwoners van Peking en Shanghai kunnen op deze manier de valuta testen in het dagelijkse gebruik.

200 verkopers accepteren digitale yuan

Net benoemden we al even Shijingshan, dit is een district in het westelijke deel van Peking. Op hun website staat sinds gisteren dat meer 200 verkopers op en rond de locaties voor de Winterspelen van 2022 betalingen ondersteunen die werden gedaan worden met de e-CNY. Wellicht ken je deze munt nog onder de oorspronkelijke projectnaam, DCEP (Digital Currency Electronic Payment).

Weggeefacties zijn al begonnen

Vorige week kondigde de Chinese regering aan dat ze 200 duizend virtuele rode enveloppen zou verspreiden, elk met 200 digitale yuan. Dit is iets meer dan 25 euro. Shanghai heeft een soortgelijk plan aangekondigd en staat klaar om 350.000 virtuele rode enveloppen uit te delen aan mensen in de hele stad tijdens het Dragon Boat Festival van volgende week. De weggeefacties maken deel uit van China’s landelijke proefprogramma om de digitale valuta verder te testen. Tot nog toe wordt deze nieuwe munt in acht steden uitgeprobeerd.

Hierop loopt China ver voor op de rest van de wereld. Als we dichter bij huis kijken, de EU en de ECB zijn nog in de fase om te bepalen of een CBDC überhaupt wel wenselijk is.

Leave a Reply