blog

China eerste grootmacht met wallet voor eigen cryptocurrency

By 5 januari 2022No Comments

De Chinese centrale bank heeft een testversie van een wallet voor de digitale yuan gelanceerd. Deze is beschikbaar voor mobiele telefoons. China lijkt hiermee de race te winnen van andere grootmachten voor het uitbrengen van een eigen digitale valuta (CBDC).

Beschikbaar voor iOS en Android

Volgens een tweet van BlockBeats, heeft het onderzoeksinstituut voor digitale valuta van de centrale bank de app ‘e-CNY (Pilot Version)’ uitgebracht voor iOS en Android. De app is te downloaden in heel China, maar nog niet voor iedereen beschikbaar. De wallet is alleen toegankelijk voor geaccrediteerde gebruikers via instellingen die digitale yuan-diensten aanbieden, zoals grote binnenlandse banken.

Reuters schrijft dat de wallet voor het eerst te downloaden was voor Android- en Applegebruikers in Shanghai. Als de app voor het eerst wordt geopend, dan verschijnt een bericht dat wallet nog steeds in een onderzoeks- en ontwikkelingsmodus is.

Adoptie groeit

Geen enkel groot land is zo ver als China met de ontwikkeling van een digitiale nationale valuta. Naast de technische ontwikkelingen is er ook een grote propagandamachine opgetuigd, afgelopen november liet de centrale bank weten dat de wallet inmiddels al door 140 miljoen gebruikers is geopend. Het is (voor ons) niet duidelijk wat ze werkelijk met de wallet hebben gedaan, maar grote kans dat de centrale bank dat wel weet.

Daarnaast werkt JD.com, een van de grootste Chinese e-commerceplatformen, sinds november samen met een staatsbank om het eerste bedrijf te worden dat e-CNY als betaalmethode op zijn platform accepteert. Klanten mochten het product gebruiken tijdens Singles Day, waarop het bedrijf traditioneel miljarden dollars aan verkoopvolume registreert.

Amerika is het niet eens met China

Terwijl China programmeurs aan het werk zet om hun voorsprong te behouden, kan de rest van de wereld alleen maar toekijken en vanaf de zijlijn schreeuwen. Dit werd snel duidelijk toen China bekend maakte dat atleten en buitenlandse toeristen tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, gebruik kunnen maken van de digitale yuan.

Een paar maanden later drongen Amerikaanse politici er bij het Olympisch Comité van de VS op aan om het gebruik van de digitale valuta van de Chinese centrale bank tijdens het evenement te verbieden. De politici uitten hun bezorgdheid dat zijn economische rivaal de digitale munt zou kunnen gebruiken voor spionage.

De Chinese autoriteiten reageerden snel op die beschuldigingen. Zhao Lijian, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, adviseerde Amerikaanse wetgevers om dergelijke aannames over de e-yuan achterwege te laten. Hij stelde dat Amerikanen niet eens weten wat een digitale valuta precies is:

‘We stellen voor dat ze erachter komen wat een digitale valuta werkelijk is. De Amerikaanse politici moeten zich houden aan de geest die is vastgelegd in het Olympisch Handvest, stoppen met het tot een politieke kwestie maken van sport en stoppen met het maken van problemen met de digitale valuta in China.’

Leave a Reply