blog

Centrale Bank Kenia wil Bitcoin om dalende valuta tegen te gaan

By 11 februari 2021No Comments

De acceptatie van Bitcoin kan een belangrijke mijlpaal bereiken, de centrale bank van Kenia heeft een voorstel gedaan om over te schakelen naar bitcoin. De waarde van de Keniaanse Shilling blijft namelijk dalen.

Bitcoin tegen dalende valuta

Bitcoin zou de problemen van Kenia met zijn devaluerende nationale valuta kunnen oplossen, zei de gouverneur van de centrale bank Patrick Njoroge. De bron is Dailynewsarena.com.ng en het nieuws is nog niet bevestigd door andere media.

De nationale valuta van Kenia, de Shilling, vertoont de afgelopen decennia een neerwaartse trend, aangezien deze sinds 2010 bijna 50% van zijn waarde heeft verloren vergeleken met de Amerikaanse dollar. Alleen al in het afgelopen jaar is de Shilling met bijna 10% gedaald.

Hieronder de waarde van KES afgezet tegen USD.

Bron: tradingview

IMF zorgt voor dalende valuta

Njoroge zegt in hetzelfde artikel dat het Internationaal Monetair Fonds verantwoordelijk is voor de steeds zwakker wordende Shilling. Hoewel de stap naar bitcoin als riskant kan worden beschouwd, aangezien geen enkel ander land het tot nu toe heeft gedaan, gelooft Njoroge dat bitcoin een einde kan maken aan het lijden van Kenia.

‘Onze beslissing om over te stappen op bitcoin is zowel tactisch als logisch. Onze valuta is altijd de bokszak geweest van het IMF, dat altijd beweert dat de Keniaanse shilling overgewaardeerd is. Dit heeft geleid tot een te grote druk op de Keniaanse Shilling, wat een negatief effect heeft op de economie. We verliezen te veel, simpelweg omdat iemand bij IMF aan de verkeerde kant van het bed wakker werd. Bitcoin zal hier een einde aan maken.’

Njoroge gelooft dat de bitcoin Kenia kan beschermen tegen wisselkoersverliezen op de Forex en zelfs de nationale schuld van het land zal verlagen naarmate de prijs stijgt.

De eerste van vele?

De afgelopen twaalf maanden zag bitcoin verschillende grote bedrijven en instellingen instappen, maar dit is pas de eerste centrale bank die publiekelijk bitcoin overweegt. Onze eigen Christine Lagarde (van de Europese centrale bank) zei onlangs dat een dergelijke stap uitgesloten is.

Kenia zou echter een voorbeeld kunnen zijn dat veel andere landen in vergelijkbare situaties zouden kunnen volgen.

Statement tegen financiële onderdrukking

Mihr Thakr, een Keniaanse econoom deelt deze overtuiging. Hij zei dat ontwikkelingslanden de cryptocurrency zowel als een bron van inkomsten kunnen gebruiken. ‘Daarnaast kan ook een statement gemaakt worden tegen onderdrukkende financiële systemen die de ontwikkelde wereld lijken te bevoordelen ten koste van arme landen.’

‘Niemand had verwacht dat een regering dit zou doen, en het idee van Kenia heeft de cryptocurrency-wereld verrast. We verwachten dat meer regeringen zullen volgen, maar Kenia is al een stap voor op de rest.’

Leave a Reply