blog

Centrale Bank Indonesië wil eigen cryptocurrency CBDC

By 26 mei 2021No Comments

De centrale bank van Indonesië wil een eigen digitale valuta uitbrengen. Hiermee wil de bank het aantal contante transacties verminderen.

Iedereen gaat digitaal

De officiële munt van Indonesië is de roepia, en het idee om deze te digitaliseren past bij een wereldwijde trend. Zo’n beetje elke centrale bank wil een digitale variant van zijn eigen munt ontwikkelen en uitbrengen. Indonesië zal zich aansluiten bij andere Aziatische centrale banken, zoals Hong Kong, Thailand en Zuid-Korea, die werken aan de lancering van CBDC-pilotprogramma’s. China loopt voorop en is vorig jaar begonnen met het testen van de digitale yuan in verschillende hele stad.

Legale valuta

Reuters schrijft dat Indonesië tijdens de COVID-19-pandemie een aanzienlijke toename van digitale transacties zag. Het land is van plan zijn inspanningen voor girale overboekingen te versterken door een digitale valuta van de centrale bank (BI) uit te geven. De gouverneur van de bank Warjiyo heeft geen specifieke datum van lancering van het project bekendgemaakt:

‘BI is van plan om in de toekomst een digitale valuta van de centrale bank uit te geven, digitale roepia … als een legaal digitaal betaalinstrument in Indonesië.’

Hij voegde eraan toe dat de instelling nu onderzoekt hoe de e-rupiah zijn doelen op het gebied van monetair beleid en betalingssystemen kan bereiken en ook de mogelijkheden van de financiële infrastructuur zal bepalen:

‘We overwegen natuurlijk ook onze opties voor welke technologie we zullen gebruiken.’

De roepia is de enige wettelijk geaccepteerde valuta voor betaling in Indonesië, en de centrale bank van het land zal de komende CBDC op dezelfde manier uitvoeren als bankbiljetten.

Cryptocurrency populair in Indonesië

De grootste economie van Zuidoost-Azië zag het aantal crypto-gebruikers de afgelopen maanden enorm toenemen, na de recente rally van de meeste digitale activa. Volgens Indodax, de grootste cryptocurrency beurs van Indonesië, zijn er in de eerste vier maanden van 2021 meer dan 700.000 nieuwe leden bijgekomen. Ze hebben nu meer dan drie miljoen gebruikers.

Wij schreven eerder dat ambtenaren van het land een plan hebben om de handel met Bitcoin en alle altcoins te belasten. Neilmaldrin Noor, een woordvoerder van het Indonesische belastingkantoor, beweerde dat de toekomstige implementaties zich nog in een discussiefase bevinden en dat er nog geen wijzigingen zijn doorgevoerd. Bovendien legde hij uit dat belastingheffing van vitaal belang is voor de economie:

‘Het is belangrijk om te weten dat… als er winst of vermogenswinst wordt gegenereerd door een transactie, de winst wordt belast met inkomstenbelasting. Dus de belastingbetaler die meerwaarde ontvangt, moet de belasting betalen en deze aangeven.’

Leave a Reply