blog

Canadese Bitcoin ETF koopt de dip

By 4 februari 2022No Comments

De Canadese Purpose Bitcoin ETF heeft op dinsdag een instroom van meer dan 1000 bitcoin gezien. Wat de op twee na grootste instroom in de geschiedenis van de spot bitcoin ETF is. Het gaat om een bedrag van 38 miljoen Amerikaanse dollars, wat in principe geen mega bedrag is. Maar het laat zien dat institutionele partijen deze correctie juist zien als een goed moment om zich in te kopen.

Meer dan 31.000 bitcoin in bezit

Volgens de gegevens van Glassnode ging het om een totaal van 1.054 bitcoin die richting het fonds stroomden. Wat iets lager is dan de grote instroom van 6 december 2021 en de 2.250 bitcoin op de eerste handelsdag van het fonds op 22 februari 2021. De Canadese markt is relatief groot, maar valt in het niet bij de Amerikaanse markt. Wat ook de reden is waarom zoveel mensen in de markt wachten op de goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin ETF. In totaal heeft de Purpose Bitcoin ETF nu meer dan 31.000 bitcoin in beheer voor hun klanten.

Uitkomst voor de markt

Een spot bitcoin ETF is een beleggingsproduct waarbij investeerders directe blootstelling aan bitcoin kunnen kopen zonder de asset zelf vast te houden. Het fonds neemt alle verantwoordelijkheden met betrekking tot het beheer op zich.

Investeerders hoeven zich zo enkel zorgen te maken over de bitcoin koers. Hetgeen voor een groot deel van de markt een uitkomst is, gezien het kopen en vasthouden van bitcoin best lastig kan zijn.

Buy the dip

De relatief grote instromen bij de Purpose Bitcoin ETF komen op een moment dat de prijs een redelijke correctie doormaakt. Drie maanden na de all-time high van 69.000 dollar in november handelt de koers op dit moment rond de 37.000 dollar. In diezelfde periode is de bitcoin-voorraad van de Purpose Bitcoin ETF toegenomen van 24.100 naar 31.000 bitcoin.

Hoe meer mensen de ETF kopen, hoe meer bitcoin de ETF vervolgens uit de markt moet opkopen om de dekkingsgraad op 100 procent te houden. Als er meer kapitaal richting de Bitcoin Purpose ETF stroomt, dan stuwt dat per definitie de prijs omhoog. Aangezien de managers van de ETF het verse kapitaal moeten gebruiken om nieuwe bitcoin uit de markt te halen.

Er lijkt sprake van voorzichtige accumulatie

Ook bij de andere bitcoin-fondsen lijkt er sprake van voorzichtige accumulatie. Al is die niet te vergelijken met de stijgingen die de Purpose Bitcoin ETF heeft gezien. Zo heeft het Bitcon Fonds van CoinShares een instroom van 22 miljoen dollar aan bitcoin gezien op 28 januari.

Maar gemeten vanaf 1 januari heeft het CoinShares Bitcoin Fonds een uitstroom van 132 miljoen dollar mogen noteren. Ondertussen is het totaal bij het fonds van CoinShares weer opgeklommen naar 31,4 miljard dollar vanaf een dieptepunt van 29 miljard in januari.

Wachtend op Amerikaanse spot ETF

De instroom van 22 miljoen dollar deze week bij CoinShares is relatief klein, maar het laat zien dat de markt weer een beetje op gang komt. Eric Balchunas, de ETF-specialist van Bloomberg, heeft het idee dat Bitcoin fondsen geld blijven aantrekken in afwachting van de Amerikaanse spot bitcoin ETF.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse spot bitcoin ETF nog wel even op zich laat wachten. De Securities and Exchange Commission (SEC) is voornalsnog niet happig op het toelaten van een spot bitcoin ETF. Iedere aanvraag is tot nu toe afgewezen zonder dat er een specifieke reden voor lijkt te zijn. De SEC spreekt tot op heden nog altijd over zorgen over manipulatie en ook de volatiliteit blijft een reden voor twijfel.

Leave a Reply