blog

Cameron Winklevoss: Amerikaanse centrale bank hackt de US dollar

By 18 juli 2020No Comments

Cameron Winklevoss van cryptobeurs Gemini, merkte met een knipoog op dat de Amerikaanse Federal Reserve de Amerikaanse dollar hackt. Hiermee speelt hij in op de Twitter hack.

De afgelopen dagen richtte de aandacht van de wereld zich op de Twitter-hack (of bitcoinfraude zoals mainstream media graag zeggen), die veel accounts van beroemde personen en bedrijven overnamen. Ondanks de media-aandacht en talloze geruchten zijn de daders echter nog niet gepakt.

Printen van geld

Waar Winklevoss naar verwijst in zijn tweet, is de situatie sinds het begin van de COVID-19-pandemie. De virusuitbraak veroorzaakte onverwacht veel pijn in de wereldeconomieën, waaronder de VS. Coronavirus is als een pleister die een etterende wond moest beschermen maar er in één keer snel afgetrokken werd. Om de gevolgen van gesloten bedrijven, mensen in noodsituaties en uiteindelijk miljoenen nieuwe werkloze burgers in slechts enkele maanden te bestrijden, heeft de Fed een voor hun bekend beleid ingevoerd.

President Trump, de Fed en het Congress kwamen tot een noodstimuleringspakket van 2,2 biljoen dollar om de burgers en bedrijven te helpen. Maar dat was nog maar het begin van de gelddrukmachine, want verschillende andere soortgelijke ontwikkelingen volgden, en niet alleen in de VS.

Rampzalige gevolgen mogelijk

Talloze vooraanstaande economen voerden aan dat het drukken van zulke grote bedragen van de USD in korte tijd rampzalige gevolgen zou kunnen hebben voor de dollar. De populaire econoom Stephen Roach is van mening dat de daling van de dollar met “warp speed” kan plaatsvinden, terwijl Peter Schiff waarschuwde dat het land zelfs een staat van hyperinflatie zou kunnen worden.

Toch zette de Fed haar zogeheten kwantitatieve versoepelingsbeleid voort, ook al zakte de dollar recentelijk tot het laagste punt in drie maanden.

Internetgeschiedenis van Winklevoss

Cameron Winklevoss en zijn identieke tweelingbroer Tyler waren in de jaren 2000 zakenpartners van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Na een rechtszaak die ze tegen Zuckerberg hadden aangespannen vanwege hun deelname aan het opzetten van wat later Facebook zou worden, kreeg de tweeling uiteindelijk 20 miljoen dollar in contanten en 45 miljoen dollar in Facebook-aandelen.

Het daaropvolgende hoofdstuk voor de tweeling gaat voornamelijk over cryptocurrency. Het hele verhaal is opgetekend in het boek Bitcoin Billionares.

Leave a Reply