blog

Buterin: Ethereum oplossing voor milieuproblemen en energieverbruik cryptocurrency

By 28 mei 2021No Comments

Zoals we allemaal weten, is Elon Musk ontzettend kritisch op het energieverbruik van Bitcoin. Als concurrent kan je dan maar één ding: vol in dit gat duiken. Elke vertegenwoordiger van welke coin dan ook, heeft sinds de woorden van Musk benadrukt dat zijn of haar coin beter voor het milieu is dan Bitcoin. Nu is het de beurt aan Vitalik Buterin, hij is van Ethereum.

Ethereum lost milieuprobleem Bitcoin op

Het nieuwsblad Fortune citeert Buterin over de voordelen van Proof of Stake. Hij zei het volgende op het virtuele StartmeupHK-festival in Hong Kong:

‘Proof-of-stake is een oplossing voor de milieuproblemen van Bitcoin, POS heeft veel minder middelen nodig om te kunnen werken.’

Om zijn woorden kracht bij te zetten, gebruikt hij ook grote cijfers. Hij verwacht dat als Ethereum overgaat van Proof of Work naar Proof of Stake, de emissies met een factor 100 of zelfs 10.000 zullen afnemen. Een logische vervolgvraag is natuurlijk: Wanneer dan?

‘We dachten dat het een jaar zou duren om POS te implementeren … maar het heeft eigenlijk ongeveer zes jaar geduurd, vanwege de complexiteit van het bouwen van een dergelijk model.’

Is Proof of Stake beter voor milieu?

Als je puur naar het energieverbruik zou kijken, en dat als graadmeter gebruikt om te bepalen of het goed voor het milieu is, dan is Proof of Stake beter voor het milieu. Maar een netwerk levert ontzettend veel in ten opzichte van een succesvolle implementatie van Proof of Work zoals bij Bitcoin.

PoS geeft een oneerlijk voordeel aan de rijken, daarmee verschilt het niet van de huidige wereld waarin we leven. Bovendien geeft het whales zoals crypto-exchanges de mogelijkheid om het netwerk over te nemen.

Veel inleveren bij Proof of Stake

Nic Carter is een vooraanstaand voorvechter van het consensusalgoritme, hij schreef ‘Noahbjectivity on Bitcoin Mining.’ Dit is een reactie op de zorgen van Noah Smith, een schrijver van Bloomberg. Over PoS zei hij:

‘Dit is een hoeksteen van het anti-bitcoin-energieargument: het idee dat je iets voor niets kunt hebben met Proof of Stake. Geen energieverbruik, maar toch een functionerende gedecentraliseerde consensus. Als deze logica je doet denken aan machines die voortdurend bewegen, dan is dat omdat dat precies is wat hier wordt voorgesteld: een volledig gratis lunch waarbij je precies dezelfde garanties krijgt als Bitcoin, zonder enige kosten.’

Niks kostbaars is gratis

Maar wat krijg je dan voor al dat energieverbruik? Simpel gezegd, een veilig netwerk. Hoe meer energie er verbruikt wordt om een netwerk te beveiligen, hoe kleiner de kans is dat een kwaadwillige een aanval kan uitvoeren. Om een succesvolle aanval te kunnen plegen, moeten ze 51% van het netwerk over nemen. En dat is ontzettend kostbaar bij bitcoin (lees: onbetaalbaar).

Daarnaast is al die energie een van de factoren die bitcoin zijn waarde geven. Saifedean Ammous schrijft in zijn beroemde boek De Bitcoin Standaard (aanrader!) dat iets kostbaar moet zijn om te produceren:

‘Hieruit volgt dat iets om een ​​monetaire rol te spelen, kostbaar moet zijn om te produceren, anders zal de verleiding om goedkoop geld te verdienen de rijkdom van de spaarders vernietigen en de prikkel die iemand heeft om op dit medium te sparen, teniet doen.’

‘Als het moeilijk is om nieuwe monetaire eenheden te produceren, noemen we dat hard geld. Als dat niet het geval is, is het gemakkelijk geld. Na verloop van tijd zullen mensen die hard geld gebruiken, beter presteren dan mensen die gemakkelijk geld gebruiken.’

Verschil tussen PoW en PoS

Een POW-model, dat momenteel door zowel Bitcoin als Ethereum wordt gebruikt, maakt gebruik van een consensusmechanisme dat enorme hoeveelheden rekenkracht vereist. Om transacties op de blockchain te verifiëren, concurreren miners om complexe wiskundige problemen op te lossen met behulp van computercomponenten, zoals ASIC’s bij bitcoin en grafische kaarten bij Ethereum.

Miners worden gestimuleerd om hardware te verzamelen om zoveel mogelijk hash-berekeningen op te lossen om beloningen in de vorm van munten te oogsten. Omdat het enorme hoeveelheden rekenkracht vereist, is cryptocurrency-mining het populairst in landen waar energie goedkoop en toegankelijk is.

Het POS-model van Ethereum beveiligt de blockchain door transacties te verifiëren volgens het belang (stake) van Ether-houders in het token. Het vereist minder rekenkracht omdat het geen consensus bereikt door miners te laten racen om dezelfde puzzel te voltooien. Het gewicht van de stem van elke validator is evenredig met het aantal munten dat hij of zij inzet. De ethers voor deze inzet wordt voor langere tijd vastgezet.

Leave a Reply