blog

Bitcoin op tweesprong: 50.000 dollar of 30.000 dolllar

By 28 mei 2021No Comments

Bitcoin daalt vandaag met 4%, en daarmee staan we voor een lastig dilemma. Is dit een mooi moment om de dip te kopen? Of kunnen we binnenkort lagere prijzen verwachten? Snel naar de grafieken!

Onder gemiddelde

We beginnen deze analyse met de daggrafiek van de bitcoin koers. De groene lijn onder de daggrafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen, of ook wel de 200-dagen moving average.

Deze lijn wordt vaak in de technische analyse gebruikt om de trend op lange termijn aan te duiden. Op dit moment beweegt de koers nét onder de lijn, en bitcoin begeeft zich daarmee op glad ijs. Willen we dit jaar een nieuwe top zien, dan is het belangrijk dat de koers snel terugkeert boven dit gemiddelde. 

Een daling richting de 200-dagen moving average in een stijgende trend komt namelijk niet vaak voor. Een situatie zoals in 2013 is het meest optimistische scenario. De koers duikt even onder de groene lijn, om vervolgens naar een veel hogere top te schieten. Maar in 2014 en 2018 zakte de prijs juist onder de lijn, en was dat juist het begin van een jarenlange bear market.

Terug naar 50.000 dollar?

Op de langere termijn ziet de bitcoin koers er misschien wat wankel uit, maar op korte termijn is een herstel mogelijk. Sterker nog, deze inverse head and shoulders kan de prijs terugbrengen naar 50.000 dollar (41.044 euro).

Een inverse head and shoulders is een koersformatie die lijkt op een kop en schouders. Maar dan ondersteboven:

  1. Eerst vormt zich een bodem. Dat is de eerste shoulder.
  2. Daarna komt een lagere bodem. Dat is de head.
  3. Ten slotte stijgt de koers naar een hogere bodem. De tweede shoulder.

De twee shoulders stuiten op een weerstandslijn waar de koers moeilijk doorheen komt. In deze formatie noemen we deze weerstandslijn ook wel een neckline. De neckline is de schuine blauwe lijn op de grafiek hierboven.

Breekt de koers boven de neckline uit? Dan is het koersdoel zo groot als de afstand tussen de neckline en de head. In dit geval kan de prijs dus naar 50.000 dollar (41.044 euro).

Wat kunnen we verwachten?

De komende dagen worden hoe dan ook spannend. Keert bitcoin snel terug naar 50.000 dollar, of zakt de koers terug naar een lagere bodem? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Breekt de bitcoin koers uit de dalende trendlijn van de inverse head and shoulders? Dan komt het koersdoel van 50.000 dollar (41.040 euro) in beeld.

Bearish
Op dit moment is 36.600 dollar (30.041 euro) een belangrijke ondersteuning, dat is de middelste blauwe lijn op de grafiek. Zakt bitcoin door dit steunpunt? Dan kan de koers helemaal terug naar 30.000 dollar (24.624 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Leave a Reply