blog

Bull flag kan Bitcoin door weerstand van 11.000 dollar duwen

By 9 oktober 2020No Comments

Dat ging snel! Gisteren schoot bitcoin met vier procent omhoog in een paar uur. Het nieuws dat Square van Twitter CEO Jack Dorsey 50 miljoen dollar aan bitcoin had gekocht werd met groot enthousiasme ontvangen. Maar hoe nu verder? Laten we snel de grafieken in duiken.

Weerstand op weg omhoog

We beginnen met de vier uurs-grafiek van bitcoin, uitgedrukt in dollars. Zoals je ziet blijft 10.910 dollar (9.270 euro) een sterke weerstand, dat is de onderste groene lijn op de grafiek. Niet ver daarboven vinden we alweer de volgende weerstand op11.180 dollar (9.500 euro). Midden september stopte daar de stijgende trend. En tegelijkertijd was dit in augustus juist een sterke bodem. Een belangrijk niveau om op te letten dus. Ook beweegt de koers nog steeds in een grote driehoek, die we in de afgelopen analyses bespraken.

Bull flag kan handje helpen

Op korte termijn kan de koers vlammen. We zien namelijk een bull flag op de dertig minuten grafiek. Dit is een koersformatie die kan leiden tot een snelle uitbraak. Het koersdoel van deze bull flag is 11.288 dollar (9.588 euro), zoals je op de grafiek hieronder ziet.

Mocht je denken, wat een gekke term, een bull flag herken je zo:

  1. Eerst maakt de koers een enorme beweging omhoog. Dat is de mast van de vlag (links op de grafiek).
  2. Daarna beweegt de koers zich tussen twee trendlijnen naar beneden.
  3. Breekt de koers aan de bovenkant uit? Dan is de stijging even groot als de mast van de vlag (rechts op de grafiek).

Bitcoin funding extra brandstof voor stijging

Maar op langere termijn is er ook een indicator die wijst op een koersstijging. Dat is de funding op derivatenplatformen zoals BitMEX, die je hieronder ziet.

Hoe werkt het? Op platformen zoals BitMEX kan je handelen in bitcoin futures. Daarmee speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Je kan speculeren op een stijging (longpositie) of een daling (shortpositie).

Het open laten staan van een long- of een shortpositie is niet gratis. Elke 8 uur berekent BitMEX rente op de posities. Soms moet iemand met een long rente betalen aan een short, in dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente. BitMEX berekent deze rente om de bitcoinprijs op BitMEX in lijn te houden met de bitcoinprijs op andere platformen.

Hoe pas je dit toe in de technische analyse? Een negatieve rente komt het meest voor wanneer bitcoin een bodem bereikt, dat zie je op de grafiek hierboven. Elke keer als bitcoin een bodem bereikt, betalen de shorts aan de longs. Dat soort momenten zijn goede koopmomenten.

Daar komt bij dat de funding in tijden niet zo negatief is geweest. Dat zie je op de grafiek hieronder. De vorige twee keer leidde dat tot een winst van gemiddeld 50 procent. Even een gedachte-experimentje. Trek je de vorige stijgingen door naar nu, dan  kom je uit op een koers van 16.200 dollar (13.758 euro). Dat lijkt nu vergezocht, maar we weten dat bitcoin ons al vaker verrast.

Onze verwachting van bitcoin

Een stijging van 50 procent op één dag is vergezocht, dus voor onze verwachtingen focussen we ons op realistische verwachtingen voor de korte termijn. Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Breekt bitcoin door de weerstand van 10.910 dollar (9.270 euro), de onderste groene lijn op de grafiek? Dan is 11.180 dollar (9.500 euro) de volgende prijs om in de gaten te houden, de dikke groene lijn op de grafiek. Deze prijs is in september nog een weerstand geweest, en in augustus juist een sterke ondersteuning.

Lukt het ook om die horde te overwinnen dan komt het koersdoel van de bull flag in zicht, 11.288 dollar (9.588 euro).

Bearish
Als de koers zakt, dan kan 10.570 dollar (8.981 euro) een sterke ondersteuning zijn. Op de grafiek zie je dat de koers meerdere malen vanaf de oranje lijn omhoog is gestuiterd. Houdt deze ondersteuning geen stand? Dan wordt 10.375 dollar (8.815 euro) waarschijnlijk het volgende steunpunt. Als laatste redmiddel kan 10.000 dollar (8.496 euro)een sterke psychologische grens zijn voor veel investeerders.

Leave a Reply