blog

Bronnen beweren dat Trump gratie overweegt voor Ross Ulbricht van bitcoin marktplaats Silk Road

By 16 december 2020No Comments

Volgens The Daily Beast overweegt de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump clementie te verlenen aan Ross Ulbricht. Dit is de oprichter en exploitant van de baanbrekende, bitcoin marktplaats Silk Road. Deze marktplaats stond vooral bekend als een plek op het darknet om drugs online te kopen.

Zonder voorwaardelijke vrijlating

Ulbricht werd in 2013 gearresteerd en kreeg in 2015 een gevangenisstraf van twee keer levenslang voor niet-geweldsdelicten, zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating.

Hij was de oprichter en beheerder van de Silk Road darknet-drugsmarkt, die het Tor-anonimiteitsnetwerk gebruikte om de locatie van servers te verbergen. Om kopers en verkopers nog meer anonimiteit te geven, kon je alleen maar betalen met cryptocurrency’s zoals bitcoin. De website was de eerste grootschalige darknet-drugsmarkt en heeft in de loop van de jaren een groot aantal navolgers voortgebracht, waarvan er vele sindsdien zijn gesloten of zijn gedwongen te sluiten door wetshandhavers.

Sympathie van Trump

De anonieme bronnen waar in het artikel van The Daily Beast naar wordt verwezen, beweren dat het kantoor van het Witte Huis documenten over de zaak van Ulbricht heeft beoordeeld en dat de president op de hoogte is gebracht van de situatie. Twee bronnen beweren dat Trump op persoonlijke titel sympathie heeft voor Ulbricht. Trump zou zijn naam overwegen voor de volgende gratieronde.Moeder hoopt op tweede kans

Lyn Ross, de moeder van Ulbricht, vecht al jaren voor vervroegde vrijlating van haar zoon. Ze spreekt haar bewondering uit voor het hervormingsbeleid van Trump in het strafrecht:

‘We zijn erg dankbaar voor en bewonderen alles wat president Trump heeft gedaan voor de hervorming van het strafrecht, vooral het aannemen van de First Step Act, omdat dat duizenden wanhopige en verdienstelijke mensen heeft bevrijd, van wie sommigen ik ken. We bidden en blijven hopen dat hij genade zal tonen met Ross, zoals hij anderen heeft gegeven, en zijn straf zal omzetten in gezeten tijd en mijn zoon een tweede kans zal geven,’vertelde Lyn Ulbricht, de moeder van Ross, aan The Daily Beast dinsdag.

Trump heeft iets langer dan een maand om gratie te verlenen, want op 20 januari wordt de volgende president Joe Biden beëdigd.

Leave a Reply