blog

Britse toezichthouder waarschuwt voor hoge rendementen van bitcoin bedrijven

By 11 januari 2021No Comments

De Financial Conduct Authority, de Britse toezichthouder op het gebied van financiële diensten, heeft een strenge waarschuwing afgegeven over de zeer hoge risico’s waarmee consumenten worden geconfronteerd die ervoor kiezen om in cryptocurrency te investeren.

Je kunt zeggen wat je wil, maar de timing van de waarschuwing komt goed uit. Bitcoin is binnen 24 uur gedaald van 40.000 USD naar minder dan 33.000 dollar.

Bereid zijn om al je geld te verliezen

‘Als consumenten in dit soort producten investeren, moeten ze bereid zijn al hun geld te verliezen,’ zei de FCA in een verklaring van 11 januari 2021. Dat is in lijn met het advies van BTC Direct om alleen geld te investeren wat je echt kunt missen.

De waakhond adviseerde consumenten om op hun hoede te zijn als ze uit het niets benaderd worden door oplichters die rendementen aanbieden die te mooi klinken om waar te zijn. Denk aan berichten via social media, of onder cryptovideo’s op YouTube.

Regelgeving

De waarschuwing bevatte ook een herinnering dat cryptoasset-bedrijven in het VK vanaf 10 januari moeten worden geregistreerd bij de FCA als onderdeel van regels die zijn ontworpen om het witwassen van geld aan te pakken. Dat is vergelijkbaar met hoe in Nederland bedrijven op het cryptoregister van De Nederlansche Bank moet staan. De Britse toezichthouder is kortgeleden een tijdelijk register gestart dat ongeveer 90 cryptobedrijven omvat, waardoor deze bedrijven kunnen blijven opereren in afwachting van volledige autorisatie.

De FCA legde ook enkele van de belangrijkste risico’s voor het investeren in cryptovaluta uiteen, waaronder een gebrek aan consumentenbescherming, volatiliteit, productcomplexiteit, een gebrek aan transparantie rond vergoedingen en misleidende marketing die het potentiële rendement mogelijk overschat.

Let goed op je veiligheid

Nu de bullrun in volle gang is, let goed op je eigen veiligheid en de veiligheid van je coins. Scammers willen maar al te graag je bitcoin afhandig maken. Social media staat vol met scammers, ook in de comments onder onze berichten. Daarnaast is een tijd geleden naar buiten gekomen dat er veel klantdata gestolen is bij hardware fabrikant Ledger. Let goed op als je een mail van ze krijgt.

Leave a Reply