Brave heeft plannen aangekondigd om het tegen Google op te nemen door zijn eigen privacygerichte zoekmachine te lanceren.
Concurreren met Google met privacy
Het technologiebedrijf ontwikkelde eerder de cryptovriendelijke Brave-browser, en heeft nu bekend gemaakt dat ze Tailcat hebben overgenomen. Tailcat is een open zoekmachine.
De zoekmachine van Google domineert, ze hebben maar liefst 92 procent van de markt in handen. Brave Search wil hier op inspelen op de groeiende vraag naar meer online privacy en de wens om alternatieven te vinden voor Big Tech.
In tegenstelling tot andere Silicon Valley-giganten, verwerpt Brave de standaardpraktijk van het verzamelen van IP-adressen, persoonlijke gegevens of het gebruik van algoritmen om resultaten te beïnvloeden. In plaats daarvan zegt Brave de onafhankelijke index van websites van Tailcat te gebruiken, evenals andere methoden om transparantie te bieden.
Hoe Brave Search zal werken
Brave biedt ook twee soorten zoekopdrachten: een advertentievrije betaalde zoekopdracht en een advertentie-ondersteunde zoekopdracht. Als je kiest voor de door advertenties ondersteunde zoekopdracht, word je beloond met Basic Attention Tokens (BAT) voor het bekijken van de advertenties, terwijl je wel anoniem blijft en je privacy behoudt.
Brendan Eich, CEO en mede-oprichter van Brave:
‘Brave is het afgelopen jaar aanzienlijk gegroeid, van 11 miljoen maandelijkse actieve gebruikers tot meer dan 25 miljoen. We verwachten een nog grotere vraag naar Brave in 2021, aangezien steeds meer gebruikers echte privacyoplossingen eisen om te ontsnappen aan de invasieve praktijken van de grote techneuten.’
Grote roadmap
Wat dat betreft is Brave goed bezig met de aankondigingen. Op 24 februari presenteerde het bedrijf Roadmap 2.0. Hierop valt te lezen dat ze een eigen decentrale cryptobeurs willen bouwen, alsmede een nieuwe wallet. Deze zouden allebei geïntegreerd moeten worden in de Brave browser.
De overstap naar gedecentraliseerde financiering (DeFi) stelt gebruikers in staat om hun eigen private keys te houden, waardoor ze volledige controle over hun munten hebben.