blog

Brave browser test met videocalls, prijs van BAT-token verdubbelt

By 2 juni 2020No Comments

Vanaf vorige week kun je videobellen via de Brave Browser. Deze internetbrowser is bekend om hun privacyfuncties en om de bijbehorende token Basic Attention Token (BAT).

Beginnen in Noord-Amerika

Brave maakte dit bekend via een tweet. Hierin vertelden ze dat je vanaf nu onbeperkt private videogesprekken kunt voeren via het Brave-platform. De functie is momenteel beschikbaar op Brave Nighly, de test- en ontwikkelingsversie van het protocol. De Together update zorgt voor end-to-end encryptie van videogesprekken, maar is nog steeds in de testmodus met onvolledige functies.

De applicatie is gebaseerd op open-source videobeleggingssoftware Jitsi, Franse software die in 2003 door Emil Ivov is gemaakt en door veel privacyvoorstanders wordt gebruikt, zoals NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Hoewel er geen accounts nodig zijn voor het starten van videogesprekken, hebben alleen Brave Browser gebruikers toegang tot “Together”. De dienst is momenteel beperkt tot desktopgebruikers uit Noord-Amerika, terwijl ondersteuning voor Android en iOS naar verwachting later zal komen. Gebruikers kunnen een sessie starten via de widget die beschikbaar is op de landingspagina of door naar de Brave Together-website te gaan.

Er zijn zijn verschillende opties geïmplementeerd, waaronder videokwaliteitscontroles, het delen van schermen, tekstchat en de mogelijkheid om gebruikers te waarschuwen door onder andere je hand op te steken. Andere privacygerichte Jitsi-functies, zoals het vervagen van de achtergronden, zijn op dit moment echter niet beschikbaar.

Concurrentie genoeg

De marketingafdeling van Brave heeft zich niet uitgelaten over de positionering van deze nieuwe functie op de videocall-markt. Willen ze een alternatief worden voor Zoom of Hangouts, of een meer casual versie van WhatsApp calls. De huidige functies zijn niet zo dynamisch als van de grote concurrenten maar de focus op privacy en versleuteling is belangrijk.

En dat is precies waar Zoom kritiek over krijgt. Zoom was in het begin van de wereldwijde lockdown ontzettend populair en werd zelfs door politici gebruikt. Maar de applicatie werd door Google en SpaceX met de grond gelijk gemaakt vanwege de slechte versleuteling en beveiligingsmaatregelen, waarbij beide bedrijven hun medewerkers verbieden gebruik te maken van de diensten van de startup.

Dit is de tweede grote ontwikkeling van Brave in twee maanden. Eerder in april heeft het protocol een beveiligingsupdate uitgebracht om te voorkomen dat websites “vingerafdrukken” nemen van gebruikers en een aangepaste datapool voor adverteerders creëren.

De browser is eerder deze maand naar de toppositie gestegen onder alle browsers in Japan en is momenteel een top-tien mobiele applicatie wat betreft het totale aantal downloads in het land.

Met de koers van BAT gaat het ook niet verkeerd. Hieronder de koers sinds 12 maart, toen de hele markt instortte. De waarde van 1 BAT is verdubbeld van 0,10 euro naar 0,20 euro.

Leave a Reply