De bitcoin koers blijft maar stijgen in aanloop naar de block halving over iets minder dan twee weken. Alle verliezen die bitcoin geleden heeft door het coronavirus liggen nu achter ons.
Ondersteuning krijgen van weerstand
Een paar weken lang hikte bitcoin tegen de 7.000 dollar aan. Even eroverheen om vervolgens weer teurg te zakken naar 6.800 dollar. Dat gebeurde een paar keer. De verwachting was dan ook dat als bitcoin zou doorstoten naar 8.000 dollar, dat de koers daar weerstand zou vinden. Die weerstand bleek uiteindelijk een ondersteuningsniveau.
Even leek de bitcointrein te stoppen vanmiddag, maar de koers raast gewoon door. De afgelopen 24 uur is bitcoin met 12% gestegen en heeft zelfs even de 9.000 dollar aangetikt. Het wordt interessant om te zien hoe de Aziatische markt hierop reageert, als zij vannacht (in Nederland althans) wakker worden.
Hierboven zie je dat bitcoin even de 9.000 dollar aantikte om vervolgens weer wat waarde te verliezen. Met zoveel momentum lijkt het een kwestie van tijd voordat 9.000 dollar geen weerstandslijn meer is, maar een ondersteuning vormt.
Dat is ook het streefdoel van Nicolas Mertens, bekend om zijn YouTube kanaal DataDash. Hij dacht gisteren nog dat 9.000 dollar een mooi doel zou zijn voor de halving. Dat is het in theorie natuurlijk ook, maar stiekem zou het wel een teleurstelling zijn als bitcoin de komende weken allemaal maar zijdelings beweegt.
Korte termijn richting 9.200 dollar of 10.000 dollar
2/ $BTC more thoughts
I believe 8350 area is the optimal short, give or take 100 points in either direction.
Break & close above 8350 (need to watch it hold as support then push to a new local high) & I’m bullish to 9200.
Weekly chart shows these levels to be significant IMO. pic.twitter.com/nnt10hnsDz
— Chase_NL (@Chase_NL) April 29, 2020
Bovenstaande tweet van Chase_NL lijkt wat dat betreft haast profetisch. Hij of zij voorspelde dat als bitcoin boven 8.350 dollar kan blijven, de weg openligt voor 9.200 dollar. Mocht zijn voorspelling echt uitkomen, dan voorspellen wij weer veel memes van Vegeta.
Een andere analist denkt juist dat 9.200 dollar niets meer is dan een tussenpauze. Als je zijn lijntje volgt dan is 10.000 dollar binnen een paar dagen ook goed haalbaar.
HTF update. Blue will be crucial for me. OTE lining up with our weekly mid range and clean weekly supply. If we manage to get above that I’ll be looking for much higher targets. pic.twitter.com/f6Oe1UaFYb
— George (@George1Trader) April 29, 2020
Effect van de bitcoin halving op de koers
Voor analisten, waarzeggers en marktmystici die de prijsbewegingen van bitcoin proberen te voorspellen, zorgt de halving voor veel speculatie. Een simpele analyse van de werking van vraag en aanbod zou kunnen suggereren dat bitcoins na de halving waardevoller worden. De zogenaamde blokbeloning, de uitbetaling die ongeveer elke 10 minuten wordt nagelaten aan een gelukkige, willekeurige bitcoinminers, daalt dan van 12,5 bitcoins per blok naar 6,25 bitcoins. De helft van het aantal nieuwe bitcoins dat op de markt komt, betekent meer schaarste. Ofja, de correcte term is een verlaagd inflatiepercentage.
Verminderd aanbod, dezelfde vraag: prijs gaat omhoog, toch?
De geschiedenis van de bitcoinkoers ondersteunt deze opvatting. De laatste twee halvings waren op 28 november 2012 en op 9 juli 2016, beiden gingen vooraf aan grote prijsstijgingen. Een jaar na de eerste halvering was de prijs van bitcoin met meer dan 8.000 procent gestegen tot meer dan 1.000 dollar. Een jaar na de tweede halvering steeg de prijs met 280% gestegen tot meer dan 2.500 dollar. Let wel, dit waren geen mooie rechte lijnen maar dit ging gepaard met flinke bewegingen naar boven en naar beneden.
Blijf voorzichtig
Maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. “Het feit dat er eerder twee bullruns waren, betekent niet dat het opnieuw zal gebeuren”, zegt Sunayna Tuteja, directeur digitale activa bij TD Ameritrade. Het tegenargument ken je misschien al: traders en investeerders hebben er voor gezorgd dat de komende halving al in de prijs is verwerkt. De markt is volwassen geworden en ziet de halving al van ver aankomen.
Als je alleen naar de stijging van vandaag zou kijken, dan lijkt dat in ieder geval niet het geval.
Net op tijd voor de regen
Wij schreven eerder dat bitcoinminers gestimuleerd worden om naar de Chinese stad Yaan te verhuizen, omdat ze daar goedkope, overtollige energie kunnen afnemen. Zo’n meevaller kunnen miners goed gebruiken, zeker als hun beloning wordt gehalveerd. Mochten ze al zijn verhuisd, dan zijn ze net op tijd voor het regenseizoen.
Een overschot aan stromend water door de regen maakt hydro-elektrische energie goedkoper, waardoor de uitgaven van miners worden verlaagd en mogelijk misgelopen inkomsten worden gecompenseerd.
Dat sluit mooi aan bij ons verzoek aan de bitcoingoden:
Make it rain baby.