blog

Bitcoin verhuist van China naar Texas en Miami

By 18 juni 2021No Comments

De Chinese regering treedt hardhandig op tegen bitcoin en cryptocurrency miners. Het land wil zo klimaatneutraal mogelijk worden en mining lijkt geen plek te krijgen in dit nieuwe beleid. In vrijwel elke provincie sluiten miners één voor één de deuren. Texas is een populaire bestemming geworden voor deze miners.

Mining voor driekwart in China

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC, laten schattingen zien dat tot 75% van ’s werelds bitcoin-mining in China wordt uitgevoerd. Mining concentreert zich voornamelijk in vier grote provincies:

  1. Binnen-Mongolië
  2. Sichuan
  3. Yunnan
  4. Xinjiang

Xinjiang en Binnen-Mongolië maken gebruik van kolencentrales, terwijl Sichuan en Yunnan gebruik maken van de waterkrachtbronnen in de regio. De regering heeft aan de provincies gevraagd mee te werken om het minen tegen te gaan.

Rekenkracht neemt af

Het zal je niet verbazen, maar dit verbod heeft direct impact op bitcoin. Een van die problemen is de daling van de wereldwijde hash-snelheid, dit is een proxy voor de rekenkracht van alle computers op het bitcoin netwerk. Je zou kunnen stellen dat, hoe hoger de hash rate, des te beter bitcoin is beveiligd.

Volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance, was het gemiddelde maandelijkse aandeel van China in de wereldwijde hash-snelheid 65%. Uit het rapport blijkt dat Xinjiang alleen al goed is voor 36% van de wereldwijde consumptie. Hoewel bitcoin gewoon door blijft gaan, blok na blok, is de hash rate gedaald naar hetzelfde niveau als begin 2021.

Gemiddelde van vorige 30 dagen

Illegaal minen

Een ander probleem dat iedereen van mijlenver ziet aankomen, is dat sommige miners lak hebben en illegaal door blijven minen. Dit speelt vooral in Yunaan en de lokale autoriteiten hebben gedreigd de elektriciteit af te sluiten voor degenen die buiten de wet blijven opereren.

Verhuizen naar Texas

Voor de gezagsgetrouwe Chinese miners die hun werk voort willen zetten, zit er niks anders op dan te verhuizen. Voor hun lijkt Texas, die megagrote staat in de VS, een goede bestemming. Miningbedrijven zoals Bitman, Blockcap, Argo Blockchain en Great American Mining werken al vanuit Texas. Het gerucht gaat dat Chinese bedrijven naar Texas willen verhuizen, CNBC komt zelfs met een schatting dat het gaat om meer dan 50% van China’s totale hash-snelheid.

Volgens Didar Bekbauov, oprichter van de miningbedrijf Xive, is de uittocht al gaande: ‘Texas heeft niet alleen de goedkoopste elektriciteit in de VS, maar ook een van de goedkoopste ter wereld.’ Hij stelt verder dat het opzetten van een miningbedrijf eenvoudig is en alleen wat kapitaal vereist. ‘Als je 30 miljoen, 40 miljoen dollar hebt, kun je een vooraanstaande miner in de Verenigde Staten zijn.’

Andere voordelen die Texas biedt, zijn een groeiende infrastructuur gebaseerd op hernieuwbare energie en politici die cryptocurrency ondersteunen. Sommige van die politici, zoals gouverneur Greg Abbott, zeggen zelfs dat ze minen ondersteunen. Hij gelooft dat het een waardevolle industrie kan zijn voor de VS.

En Miami dan?

De burgemeester van Miami Francis Suarez sprak ook met CNBC over mining. Hij sprak ook over het gebruik van schone energie. Suarez wil de goedkope kernenergie van de regio gebruiken om ‘ervoor te zorgen dat onze stad de kans krijgt om mee te doen.’

‘We praten met veel bedrijven en vertellen ze gewoon: ‘Hé, we willen dat je hier bent.’ Het feit dat we kernenergie hebben, betekent dat het erg goedkope energie is.’

Hoewel Suarez toegaf dat de huidige prijzen nog steeds hoger zijn dan die in China, beloofde hij te werken aan het verlagen van de kosten omdat ‘miners een bepaalde prijs per kWh willen bereiken.’

Mochten miners ervoor kiezen om naar Miami te komen, dan kunnen ze rekenen op extra voordelen zoals speciale zones voor de crypto-industrie. Deze zones bieden belastingvoordelen, infrastructuurprikkels en versoepelde regelgeving om investeringen aan te moedigen en banen te creëren.

Leave a Reply