blog

Bitcoin analyse: focus op de lange termijn

By 18 juni 2021No Comments

Bitcoin is zo veranderlijk als het weer buiten. Het ene moment schijnt de zon, en het andere moment schuiven er donkere wolken langszij. Eén van die donkere wolken is de beruchte death cross, volgens sommige analisten een voorbode voor een nieuwe bear market (periode waarin bitcoin langdurig daalt). Maar zal het ook zover komen? Over mislukte death crosses en de lange termijn van bitcoin.

Death cross komt vandaag of morgen

Hieronder kijk je naar de daggrafiek van de bitcoin koers, waarop de death cross nu wel erg dichtbij komt. Maar wat is een death cross eigenlijk?

De rode lijn op de grafiek is het voortschrijden gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, of ook wel de 50-dagen moving average. Deze lijn laat dus de beweging van de koers zien van de afgelopen maanden, de korte termijn.

De groene lijn is de 200-dagen moving average, deze lijn richt zich op de lange termijn.

Duikt de rode lijn onder de groene lijn? Dan spreek je van een death cross. En volgens de technische analyse is dat vaak de start van een langdurige bear market.

Death cross loopt achter

Zal het deze keer ook zo ver komen? Dat hoeft niet. Het is belangrijk om te weten dat de death cross een zogeheten ‘lagging’ indicator is. Of in normaal Nederlands: de indicator loopt achter. Dat komt omdat de lijnen gebruik maken van de bewegingen in het verleden.

En omdat de death cross feitelijk ‘achterloopt’, geeft dit lang niet altijd een goed signaal af op de grafiek. Dat zien we als we uitzoomen op de grafiek en kijken naar eerdere death crosses.

Op de grafiek hieronder zie je de koershistorie vanaf eind 2015. Je ziet vier death crosses, waarbij er twee momenten zijn waar je beter niet had kunnen verkopen (rode kruisjes). Na deze death crosses steeg de koers juist explosief. Bij de groene vinkjes was er wel sprake van een bear market van enkele maanden.

Zelfs op de aandelenmarkt niet altijd betrouwbaar

De death cross is dus lang niet altijd een betrouwbare indicator om het begin van een bear market in te luiden. En dat is niet alleen in de cryptowereld zo, maar ook in de aandelenmarkt. Je kijkt hieronder naar de S&P 500, een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. 

We tellen maar liefst vier death crosses in de periode van 2010 tot en met 2016, en in al deze gevallen gaf een death cross eerder een bodem aan dan het begin van een lange periode van dalingen. De periode tussen 2009 en 2020 gaat dan ook de geschiedenisboeken in als de langste bull market ooit.

Korte of lange termijn?

Investeer je in bitcoin, dan is het belangrijk om je af te vragen hoe lang je jouw coins wil vasthouden. Gegarandeerd rendement bestaat niet, maar uit het verleden blijkt dat het verstandig kan zijn om een langetermijnvisie te hebben.

Bitcoin gaat namelijk nooit in één rechte stijgende lijn omhoog, maar de trend op lange termijn is nog altijd stijgend. Dat zien we wanneer we naar de weekgrafiek kijken. De lijn onder de grafiek is de 200-weken moving average, dus het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 weken. Dat is dus het gemiddelde over een periode van bijna vier jaar.

De bitcoin koers is grillig, en bestaat uit hoge toppen en diepe dalen. Maar de dalen komen jaar op jaar steeds hoger te liggen. Tot nu toe is de 200-weken moving average nog altijd een sterke ondersteuning gebleken, ook tijdens de coronacrash van maart 2020.

De groene lijn bevindt zich nu rond 13.500 dollar (11.329 euro), dit is nog altijd een hogere prijs dan in het grootste gedeelte van 2020. Investeer je al langer in bitcoin, dan heb je zelfs bij een crash naar de groene lijn nog steeds winst.

Lifehack

En wil je echt alle ruis op de grafiek weghalen? Verwijder dan de bitcoin koers van bovenstaande grafiek, zodat je alleen de 200-weken moving average overhoudt. Op die manier zie je alleen de trend op lange termijn. En die is in al die jaren nog steeds positief!

Leave a Reply