blog

Bitcoin stijgt met 6 procent, 9.800 dollar in zicht?

By 14 januari 2020No Comments

Waarom gebeuren alle leuke dingen als je aan het slapen bent? Afgelopen nacht steeg de koers van bitcoin in een paar uur tijd met bijna zes procent! En ook vandaag blijft bitcoin stijgen. Maar wat kunnen we van komende week verwachten?

Bitcoin flink uitgebroken

Het is nu precies een week geleden dat de bitcoin koers uit het kanaal is gebroken. En dat is een mooi moment om de balans op te maken. Hieronder zie je de koers van de afgelopen maanden tot nu:

Je ziet dat de prijs van bitcoin nu uit het kanaal is bewogen. Maar daarna zakte de koers weer wat in. Bitcoin zocht de bovenkant van het kanaal twee keer op. Dat noem je testen.

Duikt de koers niet meer het kanaal in? Dan kan je van een succesvolle uitbraak spreken. In aanloop van de bitcoin block halving kunnen we weer omhoog kijken.

Gat van bitcoin futures is opgevuld

Naast de test kan de daling van vorige week ook een andere oorzaak hebben. Afgelopen week spraken we over de invloed van bitcoin futures op de prijs van bitcoin. Lees hier het artikel terug.

Bij bitcoin future beurzen zoals CME Group is er sprake van een openkoers en een slotkoers. Dat is anders dan bij bitcoin, waar de handel altijd doorgaat. Daarom valt er bij CME Group soms een ‘gat’ in de koers.

De theorie is dat investeerders deze gaten graag willen vullen. Of in andere woorden, de koers moet eerst naar het gat bewegen, voordat de trend verder kan gaan.

Dat vullen van het gat is afgelopen week gebeurd. Op de linker-grafiek zie je de koers van CME Group, rechts de reguliere bitcoin koers. Links zie je dat het gat is opgevuld, rechts is dezelfde zone aangegeven met een ovaal:

Ondersteuning op bewegend gemiddelde

De lijn die dwars door de grafiek hieronder loopt is de 100-dagen Moving Average. Dat is het bewegend gemiddelde van de afgelopen honderd dagen. Je kan deze lijn gebruiken als een dynamische ondersteuning en weerstand.

Positief is dat de koers nu door deze lijn is gebroken, de weerstand is veranderd in een ondersteuning.

De afgelopen maanden is de 100-dagen Moving Average drie keer belangrijk geweest:

  • In september brak de bitcoin koers door de lijn heen. De dalende trend werd ingezet (rood kruisje).
  • In november probeerde de bitcoin prijs door de lijn te breken. Dat lukte niet, bitcoin daalde verder (rood pijltje)
  • Een week geleden brak de koers met overtuiging door de lijn. De 100-dagen Moving Average is veranderd in een ondersteuning (groen pijltje)

Deze 100-dagen Moving Average kan je veel informatie geven over de koersbeweging op lange termijn. Dat zie je bijvoorbeeld ook als je verder terugkijkt. Hieronder zie je de koers van eind 2018 tot en met de eerste helft van 2019. Toen het de bitcoin koers in november 2018 niet lukte om door de lijn te breken, maakte bitcoin een flinke smak naar beneden. De waarde daalde van 6.500 dollar naar het dieptepunt van 3.100 dollar.

Bitcoin brak in febuari 2019 door de 100-dagen Moving Average en toen begon de stijgende trend:

Volgens Fibonacci lopen we tegen een weerstand op

Ook Fibonacci blijft relevant voor de koers van bitcoin. De reeks van Fibonacci geven nog steeds feilloos de weerstanden en ondersteuningen aan.

Fibonacci was een Italiaanse wiskundige, die in de twaalfde eeuw een simpele reeks getallen beschreef. Deze reeks getallen wordt nu overal gebruikt om natuurlijke proporties te beschrijven. Bijvoorbeeld op het gebied van film en fotografie, maar ook op technische analyse.

In de technische analyse teken je de Fibonacci retracement van de bodem naar de top. De lijnen geven belangrijke zones aan. Op dit moment lijkt de koers tegen een weerstand te zijn gebroken. In technische termen, de koers schuurt tegen het 50%-Fibonacci niveau.

Wat verwachten we van de koers?

Voor een positief (bullish) en een negatief (bearish) scenario kunnen we ook terecht bij Fibonacci. De zones geven aan waarnaar de koers in de komende dagen kan gaan bewegen.

Bullish
Stijgt bitcoin, dan kunnen we de eerste weerstand op 9.800 dollar verwachten. Dat komt overeen met het volgende niveau van Fibonacci. Ook in oktober afgelopen jaar was dit een belangrijke weerstand geweest, het lukt bitcoin niet om boven dit niveau te blijven.

Bearish
Maar daalt de koers, en beweegt de prijs weer terug naar het kanaal? Dan vindt bitcoin waarschijnlijk ondersteuning rond 7.200 dollar. Dit was de bodem van oktober afgelopen jaar, maar ook een belangrijke ondersteuning in mei 2019.

Leave a Reply