blog

Bitcoin stijgt 12%, een technische analyse

By 14 juni 2021No Comments

Het leek er lange tijd op dat voor bitcoin de afgelopen week eenzelfde week zou worden als de twee weken ervoor. Klein kaarsje met lange lonten aan de boven- en onderkant. Maar zondagavond besloot bitcoin dat het zo wel welletjes was en begon zowaar ineens op te lopen.

Misschien begint het eindelijk door te dringen dat veel landen in Zuid-Amerika en Afrika overwegen om net als El Salvador bitcoin als officiële munteenheid te gaan voeren? Of heeft het te maken met MicroStrategy dat vandaag voor 600 miljoen dollar aan bitcoin wil inkopen? Er zijn veel spannende ontwikkelingen gaande en die hebben toch invloed op de bitcoin koers. Is het sentiment dan eindelijk omgeslagen? Laten we eens kijken wat er gebeurt.

Al weken dezelfde steun

In de weekgrafiek hieronder, in dollars en voor elke week een kaars, zien we dat de één na laatste kaars flink groter is dan de twee daarvoor. Al komt hij niet boven de lonten van zijn twee voorgangers uit, de body is toch aanzienlijk groter. Ook deze week begint voorzichtig in het groen.

Het lijkt erop dat de EMA50 hier al vier weken op rij de steun geeft die bitcoin zo hard nodig heeft. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen voortschrijdend gemiddelde van een aantal kaarsen, hier dus 50, waarbij de recentere kaarsen zwaarder wegen dan de oudere kaarsen. Nog zo een week en bitcoin komt weer boven de EMA21 uit, wat een belangrijk niveau is om te houden voor de bull-markt. We kijken even op dagniveau om te zien wat er vorige week precies gebeurde.

Bitcoin weer aan dezelfde poort

Ondanks de mooie klim in korte tijd, zien we op de daggrafiek hieronder dat het prijsniveau van 39.300 dollar (32.465 euro) al eerder te sterk bleek. En wederom staat bitcoin aan de poort. Zal het deze keer wel lukken?

Een grotere sprong in prijs is zeker nog nodig om de veelbesproken “Death Cross” af te wenden, of snel om te keren mocht het plaatsvinden. Wanneer op dagniveau de EMA50 onder de EMA200 duikt is dat een signaal dat er nog meer daling aan zit te komen en de gevreesde bear-markt kan dan zijn intrede doen. Om te zien of dat mogelijk is kijken we nog even op het 4-uursniveau.

Dagsluiting cruciaal

Op de 4-uursgrafiek hieronder is de stevige klim van de afgelopen dagen heel goed te zien. De EMA100 was een horde die even niet genomen kon worden, maar naar een nieuwe aanloop werd die weerstand weggeblazen. De meest recente kaars laat zien dat bitcoin de weerstand van 39.300 (32.465 euro) heeft doorbroken, maar dat is pas definitief als deze dag ook daarboven sluit.

De volgende uitdaging biedt zich dan meteen weer aan: de EMA200. De weg is lang en vol gevaren, maar de richting lijkt voor nu gunstig.

Prognose

Wat kunnen we verwachten de komende dagen? We geven zoals altijd twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

In de daggrafiek hierboven zie je dat we rond de weerstand van 39.300 dollar (32.465 euro) hangen. Mocht deze toch weer te sterk zijn dan kan de prijs zomaar weer terugvallen naar 30.000 dollar (24.783 euro). Ook de Death Cross doet dan ongetwijfeld zijn intrede.

Bullish

Mocht vandaag boven de 39.300 dollar (32.465 euro) sluiten dan kan de weg naar de 42.900 dollar (35.439 euro) worden ingezet. Onderweg daarnaar toe moeten ook de EMA200 en de EMA50 nog overwonnen worden. Het is een lastige kluif, maar als dit lukt kan de Death Cross misschien nog voorkomen worden.

Leave a Reply