blog

Bitcoin Pizza Dag: Vandaag 10 jaar geleden 10.000 BTC voor 2 pizza’s!

By 22 mei 2020No Comments

Vandaag is het precies tien jaar geleden waarop de inmiddels welbekend Laszlo Hanyecz 10.000 bitcoin voor twee pizza’s neertelde. Op het moment van de transactie leek het een leuk idee: de waarde van de pizza’s bedroeg ongeveer 40 dollar. Helaas valt er voor Laszlo inmiddels iets minder te lachen. Want had hij de pizza’s laten staan en de bitcoin gehouden? Dan kon hij vandaag de dag maar liefst 90 miljoen dollar (ruim 83,5 miljoen euro) incasseren!

Ondanks dat Laszlo Hanyecz misschien minder graag herinnerd wordt aan dit moment, ziet de bitcoin gemeenschap het als een gedenkwaardige gebeurtenis. De transactie betekende namelijk de eerste stap richting de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel. Om die feestelijke dag voor bitcoin (-en pizza)-liefhebbers te vieren, staat 22 mei sindsdien bekend als Bitcoin Pizza Day!

Grote honger…

Hoe kwam het precies tot stand?
Op dinsdag 18 mei 2010 kreeg Laszlo honger en wilde hij twee pizza’s bestellen. Het leek hem tof om de pizza’s te betalen met de bitcoins die hij kort daarvoor had aangeschaft. Bitcoin was destijds nog geen anderhalf jaar oud en dus een nog onbekende vorm van geld. Daarom vroeg hij op het forum BitcoinTalk, waar men natuurlijk wel bekend was met het begrip bitcoin, wie er bereid was om 10.000 bitcoins te ruilen voor twee pizza’s. Een paar dagen later (geen zorgen, intussen had Laszlo al gegeten) was de deal rond. Een gebruiker met de naam ‘Jercos’ wilde de 10.000 bitcoin wel aannemen. Hij bestelde de pizza’s bij Papa John’s en liet deze op 22 mei bij Laszlo thuisbezorgen. En zo geschiede: 22 mei is voortaan Bitcoin Pizza Day.

In februari 2018 kwam Hanyecz wederom in het nieuws, ook dit keer in combinatie met pizza’s. Hij bestelde opnieuw twee pizza’s, alleen dit keer via het Lightning Network.

90 miljoen dollar

10.000 Bitcoin voor twee pizza’s is natuurlijk een bedrag om even bij stil te staan. Zoals gezegd is die hoeveelheid bitcoin inmiddels ruim 90 miljoen dollar waard. Omdat de waarde van de pizza’s door de jaren heen alsmaar absurder is geworden is er een twitterpagina genaamd Bitcoin Pizza in het leven geroepen die bijhoudt hoeveel de pizza’s nu waard zouden zijn.

Bekijk huidige koers BTC

Ben je benieuwd hoe het Hanyecz momenteel vergaat? Kan hij leven met het feit dat hij 90 miljoen dollar in een kwartier heeft opgegeten?

Honger gekregen?

Laszlo betaalde niet direct met bitcoins voor zijn eten: hij maakte het over naar Jercos, die vervolgens de pizza bestelde met dollars. Gelukkig zijn de tijden anders. Sinds november 2013 kan je bij Thuisbezorgd.nl je eten direct betalen met bitcoin. De website is daarmee een van de eerste grote partijen die bitcoin accepteert als betaalmiddel.

Traditiegetrouw wordt er vandaag overal ter wereld gezamenlijk pizza gegeten. Ofja, gezamenlijk… Vanwege corona doen we het dit jaar gewoon eenzaam en alleen vanuit huis ????

Leave a Reply