blog

Bitcoin op weg naar 100.000 dollar volgens S2F-model van Plan B

By 21 maart 2021No Comments

Ben je bekend met Plan B en zijn Stock-To-Flow (S2F) model? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk met smart te wachten dat zijn voorspellingen uitkomen. Volgens de anonieme crypto-expert duurt het niet lang meer voordat BTC 100.000 dollar aantikt.

Daarom doen we een kleine recap doen om te kijken hoe de koers ervoor staat ten opzichte van het S2F-model. Wat staat ons te wachten de komende tijd en wanneer tikken we die mijlpaal aan?

S2F-model en schaarste

Het S2F-model komt uit de wereld van de edelmetalen. In de berekening wordt de voorraad van het product (‘stock’) gedeeld door de jaarlijkse ‘flow’ (nieuwe productie). Als de goudprijs hoog ligt, is het rendabel om meer goud te spitten. De prijs neemt dan af ten gevolge van een toenemende flow. Hetzelfde geldt voor andere edelmetalen als zilver, platinum en palladium.

Het S2F-model is dus een wiskundige formule om de prijs van een schaars goed te bepalen. Met een maximum van 21 miljoen BTC te verdelen, behoort de digitale munt ook tot de schaarse goederen. In maart 2019 waren er 17.5 miljoen Bitcoin in omloop. Jaarlijks kwamen er 0.7 miljoen bij. De jaarlijkse ratio was toendertijd 17.5/0.7 = 25.

Halving mei 2020

Dankzij de halving op 11 mei 2020 kreeg de prijs van de Bitcoin een enorme boost. Twee jaar geleden was de prijs van 1 BTC nog $25K. Nu bungelt de koers rondom de $60K. Het ziet ernaar uit dat de digitale munt spoedig de prijs van goud voorbij schiet.

Dat heeft te maken met de halvering van 11 mei 2020. Die verlaagt de bitcoin flow: in plaats van 1800 bitcoins komen er dagelijk nog slechts 900 stuks op de markt. Dat vergroot de schaarste van bitcoins en daardoor verhoogt de prijs. De koers liegt er niet om: sinds vorig jaar steeg de koers met zelfs ruim 900 procent.

Welke invloed de halving en het aantal bitcoins in voorraad hebben op de prijs van de munt, zie je terug in afbeelding 1. De blauwe lijn vertegenwoordigt het afnemende aanbod van nieuwe bitcoins op de markt. Door de bitcoin block halving daalt de inflatie. Dat zie je terug in de oranje lijn.

Inflatie Bitcoin

Dronken man met de hond

Zoals dat vaak gebeurt met nieuwe en innoverende zaken, kwam er vanuit verschillende hoeken kritiek op het S2F-model van Plan B. Volgens critici zouden de variabelen ‘stock’ en ‘flow’ niet van toepassing zijn op Bitcoin. Zo haalde de Australische statisticus Nick Emblow aan dat hij de co-integratie miste met andere variabelen.

Om co-integratie uit te leggen wordt de metafoor van de dronken man (bitcoin prijs) met de hond erbij gehaald. Beiden lopen kriskras (blauwe strook) over de weg. Uiteindelijk komen ze samen thuis aan door de riem die hen verbindt. De bitcoin prijs heeft dus uitschieters naar boven en beneden, maar zal spoedig wel op de 100.000 dollar liggen.

Stock-To-Flow Bitcoin

Conclusie: 100.000 dollar in 2021?

Is het echt waar dat Bitcoin op weg is naar die 100.000 dollar of blijkt dit magische punt een fata morgana? Plan B staat achter zijn zelf ontwikkelde model. Eergisteren deelde hij op Twitter een nieuwe grafiek, waarin te zien is dat dit volgende maand al waar kan zijn. Zet 18 april maar in je agenda. Bestel de taart en de slingers maar vast.

Is het jaar 2021 dan het moment om die ‘je-bent-te-laat-voor-crypto mensen’ uit te lachen? Hou altijd rekening met onverwachte factoren op de cryptomarkt. Denk hierbij aan rechtszaken, de opheffing van crypto-exchanges door bepaalde landen en het verbod op advertenties over cryptovaluta. Spreid daarom altijd je risico en ga nooit all-in op slechts één asset.

Als je deze regels in je achterhoofd houdt en daarnaast plezier hebt in het investeren of traden in cryptomunten, zit er maar één ding op: HODL on for life! Of voor nog een maand. Wat jij wil natuurlijk…

Koers BTC na derde halving

Leave a Reply