blog

Bitcoin in trek bij zowel particulieren als bedrijven

By 21 maart 2021No Comments

Volgens de laatste cijfers van investeringsbank JPMorgan Chase & Co. doen retailbeleggers het net even iets beter op de cryptocurrency-markt dan institutionele beleggers. Dit kwartaal staat de teller op 187.000 bitcoins voor de eerste groep. De grote instellingen kochten in dezelfde periode ongeveer 173.000 van ‘s werelds bekendste cryptomunt.

Deze cijfers zijn opvallend. Het is namelijk het eerste kwartaal dat de retailbeleggers de grote jongens voorbijstreven. In Q4 van 2020 kochten de grote bedrijven gezamenlijk 307.000 bitcoins en de kleine beleggers kochten 205.000 bitcoins.

Waarom is Bitcoin zo in trek?

Wat suggereren deze cijfers? Het rapport van JPMorgan laat zien dat er meer evenwicht is tussen de geldstromen naar Bitcoin tussen beide groepen. De reden dat er vanuit banken en vermogensbeheerders meer geld naar Bitcoin gaat, is omdat Wall Street de cryptomunt openlijk accepteerde.

Cryptocurrencies waren voor de retailbeleggers een nieuwe inkomstenbron in tijden van de pandemie. Ondanks de volatiliteit van de cryptomarkt, bleek deze relatief stabiel ten opzichte van de onvoorspelbare NFT-hype. De stijgende prijs van zowel Bitcoin als vele altcoins hebben beide groepen dus zeker geen windeieren gelegd. De koers steeg in een jaar met bijna 1000 procent.

Boost dankzij Biden

Besluiten van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gaven de Bitcoin-koers een enorme boost. Hij tekende een wetsvoorstel om de Verenigde Staten een financiële injectie te geven van $ 1.9 biljoen. Dit moet de schade verzachten waarmee de pandemie het land tekende.Steun voor bedrijven en burgers zorgt mogelijk voor een hoger aantal investeringen in aandelen en cryptomunten. Het besluit van Biden zorgde er mede voor dat de Bitcoin nu schommelt rond de $60.000.

David en Goliath helpen elkaar

JPMorgan stelt eveneens dat er hier geen sprake is van David (retailbeleggers) en Goliath (grote financiële instellingen) die het tegen elkaar opnemen. In dit verhaal vinden beide partijen juist een evenwicht. Omdat Wall Street de bitcoin accepteert, bood dat de big financials meer ruimte om de munt zelf in te slaan. Dit gaf meer burger vertrouwen om het voorbeeld te volgen. Het zorgt ook een beetje voor FOMO aan beide kanten. Zien doet kopen, zullen David en Goliath vast wel denken. Men neemt het hier niet tegen elkaar op, maar er is juist sprake van een natuurlijk evenwicht.

Leave a Reply