blog

Bitcoin miners vertrekken uit provincie China na einde regenseizoen

By 27 oktober 2020No Comments

De totale rekenkracht op het bitcoin netwerk is gedaald met ongeveer 22 exahashes per seconde, een daling van ongeveer 27 procent. Hoe komt dit? En wat voor gevolgen heeft dit voor de veiligheid van het netwerk?

Regenseizoen China afgelopen

Volgens bitcoin mining expert Thomas Heller komt de daling omdat veel miners gevestigd zijn in Sichuan in China. Daar zijn veel waterkrachtcentrales, en aangezien het regenseizoen voorbij is, vertrekken deze miners uit de regio.

De provincie Sichuan is een van ’s werelds grootste hubs voor bitcoin mining. Miners profiteren daar van de goedkope energie van waterkrachtcentrales tijdens het regenseizoen. Afgelopen week is dat regenseizoen ten einde gekomen en werd het tijd voor miners om weer in te pakken.

Dat Sichuan belangrijk is voor bitcoin mining blijkt uit verschillende onderzoeken. In 2018 werd geschat dat ongeveer 80 procent van de Chinese miners de provincie Sichuan opzoekt tijdens het regenseizoen. En in een onderzoek van Coinshares uit 2019 lezen we dat 54 procent van alle miningactiviteit van bitcoin in Sichuan te vinden is.

Wil je meer weten over bitcoin mining? Lees dan dit artikel.

Wat heeft dit voor invloed op de veiligheid van bitcoin?

De totale rekenkracht vertelt je iets over de computerkracht van alle miners bij elkaar. Maar het geeft je ook een beeld over de veiligheid van het bitcoin netwerk. Om het netwerk te manipuleren heb je namelijk minimaal 51 procent van alle rekenkracht nodig. Hoe hoger deze totale rekenkracht is, hoe moeilijker het wordt voor een individu of een organisatie om de bitcoin blockchain aan te vallen.

Hieronder zie je de ontwikkeling van de rekenkracht, van 2018 tot en met nu. Je ziet dat grote schommelingen in de rekenkracht bij bitcoin gewoon zijn. Zelfs met de daling van afgelopen dagen is de rekenkracht nu nog hoger dan in de eerste helft van 2020. De daling lijkt dus vooralsnog weinig gevolgen te hebben voor de veiligheid van het netwerk.

Leave a Reply