blog

Bitcoin miners verdienden in november meer dan half miljard dollar

By 3 december 2020No Comments

November was niet alleen een goede maand voor bitcoin investeerders en traders. Ook miners profiteerden mee.

Stijgende trend

Bitcoin miners hebben in november ongeveer 521 miljoen dollar aan inkomsten gegenereerd. Dit is een flinke stijging vergeleken met de verdiensten van de vorige maand.

Hierboven zie je hoeveel miners per dag verdienen. De lijn is een gemiddelde van de voorgaande dertig dagen. In november hebben miners 48% meer verdiend dan in oktober, toen moesten miners het doen met 352,57 miljoen dollar.

Beloning en transactiekosten

Miners verdienen geld op twee manieren. De eerste is door succesvol het volgende transactieblok te creëren, hiervoor worden ze beloond door het netwerk met bitcoins. Op dit moment zijn dat 6,25 bitcoins per blok. Daarnaast krijgen miners ook nog de verzamelde transactievergoedingen die gebruikers meesturen. Van de 521 miljoen dollar die in november werd verdiend, kwam bijna 55 miljoen dollar in de vorm van transactiekosten.

Nog niet op niveau 2017

De bitcoin koers heeft deze week een all time high gehaald. Je zou verwachten dat miners nu ook meer verdienen dan ooit. De verdiensten vallen eigenlijk in het niet vergeleken met 2017. Dat komt doordat miners door de halving 6,25 bitcoins per blok verdienen terwijl dat in 2017 12,5 bitcoins waren. Daarnaast is het nog niet zo druk op het bitcoin netwerk als in 2017 waardoor de transactiekosten laag blijven.

Hieronder zie je de transactiekosten (transaction fee) van bitcoin, die liggen ook nog ver onder het niveau van 2017. Veel bitcoin gebruikers klaagden dat ze soms 50 dollar per transactie moesten betalen. Onderstaande grafiek komt van btc.com.

Bewijs maar dat je werkt

Bitcoin maakt gebruik van het consensusalgoritme Proof of Work. Ofwel, miners moeten bewijzen dat ze werk hebben geleverd. Daarvoor zetten ze rekenkracht in en deze rekenkracht wordt geleverd door speciale computers. Al deze computers hebben elektriciteit nodig (en hebben andere overheadkosten zoals huisvesting, personeel etc.).

Toen Satoshi Nakamoto bitcoin bedacht, zocht hij een manier om miners te stimuleren. Hij (of zij) bedacht dat miners het beste financieel gestimuleerd konden worden. Het feit dat ze in november meer dan een half miljard dollar verdienden, en dat er steeds meer miners bijkomen (zie hieronder, uitgedrukt in hashrate) lijkt te suggereren dat zijn doel gelukt is.

Leave a Reply