Bitcoinblog

Bitcoin maakt sparen weer hip, Toms column

By 22 december 2020No Comments

We zijn terechtgekomen in een wereld waarin sparen niet meer loont. Geld verliest zo snel zijn waarde dat het slimmer is om zo snel mogelijk te consumeren of te investeren zodra je het hebt verdiend. Het lijkt soms alsof het begrip sparen is versmolten met investeren. Tegenwoordig sparen mensen door te investeren in aandelen of mandjes van aandelen. Je moet investeren en risico nemen om je koopkracht enigszins te bewaken. Na jaren van geldontwaarding is investeren het nieuwe sparen geworden.

Het grote probleem is dat ons geld niet betrouwbaar is en het gevolg daarvan is een op risico en schulden gebouwde samenleving die vooral gericht is op de korte termijn. Bitcoin gaat dit probleem oplossen door sparen weer rendabel te maken.

Een gehaaste samenleving

We leven dus in een wereld waarin sparen eigenlijk niet meer bestaat. Je kunt het nog wel doen, maar door inflatie en de lage en in sommige gevallen zelfs negatieve rente is dat geen slim plan.

Sparen is het uitstellen van consumptie met het oog op de toekomst. Sparen is denken aan de lange termijn. Het resultaat van een financieel systeem waarin sparen niet loont is een samenleving die steeds minder nadenkt over de lange termijn. Als je beter vandaag dan morgen je geld kunt uitgeven, dan krijg je automatisch een maatschappij die is ingericht op massaconsumptie. Sparen voor een nieuwe televisie? Waarom sluit je niet gewoon even een consumptief krediet af zodat je vandaag al van dat nieuwe apparaat kunt genieten. We sluiten tegenwoordig overal leningen voor af, want waarom sparen als je ook vandaag al kunt consumeren? Wanneer we alles terugbetalen? Dat zien we later wel weer. Ondertussen is de wereldwijde schuldenberg in het eerste kwartaal van 2020 toegenomen tot het reusachtige bedrag van $258.000.000.000.000. Een bedrag met twaalf nullen, 258 biljoen dollar schuld klotst er door de wereld. Après nous le déluge (na ons de zondvloed) zullen we maar zeggen.

Geld heeft zijn betekenis verloren en dat heeft de wereld tot een tikkende tijdbom gemaakt. We moeten weer terug naar een wereld die, in ieder geval een stuk meer, gericht is op de lange termijn. Niet meteen en zo snel mogelijk consumeren, maar vooruit plannen en nadenken over de toekomst. Bitcoin kan daar een belangrijke rol in spelen.

Hoe bitcoin sparen weer hip gaat maken

Je bent tegenwoordig dus gedwongen om je vermogen te investeren om het zijn koopkracht niet te laten verliezen. Je bent gedwongen om risico te nemen om je hoofd boven water te houden. Allemaal omdat ons geld te snel zijn waarde verliest. De oorzaak van dit probleem is ons geld onbeperkt kan worden bijgedrukt. Centrale banken over de hele wereld maken hier gretig gebruik van en daar zijn alle brave spaarders de dupe van. De euro en de dollar komen inmiddels met miljarden tegelijk uit de printers rollen en centrale banken lijken niet van plan om vaart te minderen.

De oplossing is eigenlijk best simpel, we hebben een vorm van geld nodig die door niemand kan worden bijgedrukt. Een vorm van geld waarin je met een veilig gevoel kunt sparen omdat het zijn koopkracht kan behouden. Steeds meer mensen zien dat bitcoin dat is. Steeds meer mensen beginnen te sparen in bitcoin. Het klopt wel dat bitcoin relatief volatiel is, maar als je kijkt naar de lange termijn blijft de waarde van de digitale munt toenemen. Bitcoin is het alternatief voor ons verrotte financiële systeem en gaat ons terugbrengen naar een wereld die meer gericht is op de lange termijn. Bitcoin gaat sparen voor iedereen weer toegankelijk en rendabel maken.

Leave a Reply