Normaal gesproken zoeken miners goedkope energieleveranciers, maar dit verhaal speelt zich iets anders af. Een oude elektriciteitscentrale in Mechanicville, New York, heeft besloten om naast het opwekken van elektriciteit over te stappen op het minen van bitcoin om meer inkomsten te genereren.
Amerikaans monument
De waterkrachtcentrale is zelfs zo oud (naar Amerikaanse begrippen) dat het erkend wordt als een monument en zelfs op de nominatielijst stond om gesloopt te worden. Dat laatste is uiteraard niet gebeurd.
Volgens een artikel van Times Union gebruikt de waterkrachtcentrale, gebouwd in 1897 en geëxploiteerd door Albany Engineering Corp., een deel van de stroom die het produceert om bitcoins te minen.
Meer verdienen aan bitcoin dan aan elektriciteit
Jim Besha, CEO van Albany Engineering Corp., noemde de waterkrachtcentrale de ‘oudste faciliteit voor hernieuwbare energie ter wereld’ die nog steeds in bedrijf is. Hij vertelde de nieuwszender dat het winstgevender was om bitcoin te minen dan elektriciteit via het elektriciteitsnet te verkopen. Zeker met machines uit de 19e eeuw.
‘We kunnen zelfs meer geld verdienen met bitcoin dan de elektriciteit aan te verkopen aan het landelijke elektriciteitsnetwerk.’
Besha noemde de waterkrachtcentrale de ‘beste’ vorm van het minen van bitcoin vanwege het gebruik van hernieuwbare energie. Hij zei dat de fabriek begon met bitcoins te minen als een soort nevenactiviteit en als experiment. Hij wil opschalen en is op zoek naar tweedehandse servers.
Alles voor de korte termijn
Overigens kan je de CEO niet scharen onder de noemer maximalist. Hij verkoopt de geminede bitcoins meteen op de vrije markt omdat hij niet blootgesteld wil worden aan een dalende bitcoin koers als hij ze zou vasthouden. Hij is op de lange termijn sceptisch over bitcoin, zeker als investering. De miningmachines in de waterkrachtcentrale worden alleen maar gebruikt om op de korte termijn zoveel mogelijk geld binnen te halen.
Wat dat betreft komt het hem goed uit dat Chinese miners de stekker uit hun machines moesten trekken. Hierdoor is er minder concurrentie op de markt.