blog

Bitcoin koers analyse: vorig jaar zou bitcoin dood zijn, wat is er sindsdien veranderd?

By 15 november 2019No Comments

Het is vandaag 15 november, een bijzondere dag. Op 15 november 1969 protesteerden 250.000 Amerikanen tegen de Vietnam-oorlog. En op 15 november 2015 werd station Arnhem officieel heropend. Vorig jaar op deze dag slingerde Craig Wright deze tweet de wereld in:

In zijn woorden zijn bitcoin en litecoin nu dood, ze hebben geen nut meer.

Hoe anders ziet het er nu uit, bitcoin is sterker dan ooit en het Twitter-account van Craig Wright bestaat niet meer. Ter ere van deze mooie tweet blikken we terug. Hoe zag november 2018 eruit? En wat is er sindsdien veranderd?

Falling wedge nog steeds van kracht

Maar eerst een korte recap van de afgelopen dagen. De koers van bitcoin beweegt zich nog steeds in een falling wedge.

En hoewel de koers nu naar beneden gaat, is dat een positief teken. Een falling wedge is namelijk een bullish continuation pattern. In de meeste gevallen leidt deze formatie tot een koersstijging.

Op de grafiek hieronder zie je dat het niet lang meer duurt voordat de lijnen bij elkaar komen. Wanneer breekt bitcoin uit?

Toen: bitcoin stort in elkaar

Op 14 november 2018 stortte de koers van bitcoin in elkaar. Tussen 09:00 en 17:00, precies de tijd van een werkdag, daalde de koers met ruim 830 euro. Dat is een beweging van bijna 15 procent! En dat was schokkend, want de koers van bitcoin was een maand lang heel stabiel. Waar ging het mis? We kijken eerst naar de technische analyse en duiken daarna het nieuws van toen in.

Maandenlang leek 6.000 dollar (5.440 euro) een niet te breken ondersteuning. Maar op 14 november ging het toch mis. En het ging hard. In totaal is de bitcoin koers met bijna 50 procent gedaald. Een maand later werd de laagste waarde gehaald. Bitcoin was toen nog maar 2.770 euro waard.

Wanneer een koers door een sterke ondersteuning valt gaat dat vaak gepaard met veel geweld. Dat zie je op de grafiek duidelijk terug. De koers gaat soms bijna recht naar beneden:

Maar je kan de koersval niet los zien van het sentiment van vorig jaar. Er heerste namelijk veel onzekerheid.

Zo was er onenigheid binnen Bitcoin Cash. Topmannen Roger Ver en Craig Wright waren het niet eens over de plannen van de cryptomunt, en op 15 november splitste Bitcoin SV zich af van Bitcoin Cash. Geruchten gingen dat mining gigant Bitmain een deel van de Bitcoin miningapparatuur gebruikte om Bitcoin Cash te gaan minen. Deze geruchten en onzekerheid sloegen ook terug op de koers van bitcoin.

En over minen gesproken, vanaf november 2017 zijn veel miners gestopt met het minen van bitcoin. Dat had te maken met de dalende prijs van bitcoin, maar ook met de stijgende prijs van elektriciteit. Veel miners hadden daarnaast ook verouderde apparatuur, en konden daarmee geen winst meer behalen.

En dan waren er natuurlijk de Bitcoin ETF’s. Een Bitcoin ETF is een beleggingsinstrument voor institutionele beleggers. Veel investeerders hadden verwacht dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een Bitcoin ETF voorstel zou accepteren. En dat moest de koers van bitcoin een zet geven. Maar het gebeurde niet, de SEC stelde elke beslissing uit. Dat zorgde ook voor onzekerheid op de markt.

Nu: bitcoin komt op stoom

Hoe anders ziet het er een jaar later voor bitcoin uit. Sinds februari 2019 heeft de bitcoin koers weer een stijgende lijn te pakken. Drie weken geleden is de koers nog met veertig procent op een dag gestegen.

De positieve trend zie je goed terug als je de 50-dagen Moving Average erbij pakt. Sinds maart biedt deze lijn een sterke ondersteuning voor de koers. De prijs komt er nauwelijks onder. Even zat de schrik er goed in, eind november dook de koers naar beneden. Maar nu lijkt de weg naar herstel weer ingezet:

Ook is het sentiment een stuk positiever dan vorig jaar rond deze tijd. Bitcoin future platform Bakkt kon de verwachtingen in eerste instantie nog niet waarmaken, maar komt nu langzaam op stoom. Ook kunnen investeerders vanaf 9 december handelen in bitcoin opties. Er komen steeds meer manieren om in bitcoin te investeren, de markt wordt volwassener.

Positieve geluiden uit China zorgen daarnaast voor meer vertrouwen in bitcoin en cryptocurrency. Ook een opvallende trend is dat steeds meer grote partijen zoals Facebook en centrale banken een eigen digitale munt willen uitgeven.

Ten slotte nog iets bijzonders. De bitcoin block halving is onder de die hard crypto community een bekend begrip. Maar het effect en de invloed van de halving begint nu ook door te sijpelen in de mainstream media. Zorgt dit voor een nieuwe toestroom in investeringen in bitcoin?

Een jaar na de tweet van Craig Wright ziet het er allemaal een stuk zonniger uit voor bitcoin. We zitten weer in een stijgende trend, en de bull market is weer terug van weggeweest. Wat verwacht jij van 15 november 2020?

Leave a Reply