In de technische analyse vecht iedereen voor zijn gelijk. En soms, als je een heel stellige mening erop na houdt, kan dat nog wel eens terugkaatsen. Dat overkwam bijvoorbeeld Peter Schiff, fervent aanhanger van goud als beleggingsmiddel, en notoire anti bitcoinner:
The Bitcoin chart looks horrible. Not only does the flag that followed the recent breakdown project a move to $6K, but we are close to completing the right shoulder of a head and shoulders top, with a $14K head, and neck line just below $8K, that projects a collapse to below $2K!
— Peter Schiff (@PeterSchiff) October 19, 2019
Op 19 oktober tweet Peter Schiff dat de koers van bitcoin er ‘verschrikkelijk’ uitziet. En dat een daling onder de tweeduizend dollar zelfs mogelijk is. Maar het tegendeel gebeurde. Afgelopen vrijdag steeg bitcoin met ruim 42 procent op een dag. Dat is de grootste dagelijkse stijging sinds 2011!
Je kan de koersstijging eigenlijk niet los zien van het nieuws van afgelopen week. Fundamentele factoren drijven de prijs omhoog. Zo denken veel analisten dat de koersstijging iets te maken kan hebben met de recente uitspraken van de Chinese president. Maar als we puur naar de grafieken kijken, wat kunnen we dan verwachten van de bitcoin koers?
Ook deze week kan je weer een Ledger Nano S winnen! Lees onderaan hoe, of check de video:
Meest bullish scenario uitgekomen
We hadden er geen rekening mee gehouden dat het zo snel zou gaan, maar het meest positieve scenario is uitgekomen!
De bitcoin koers vond afgelopen week de bodem op 6.600 euro. Daarna ging het snel. Nog geen half uur nadat Axel live ging schoot de koers door de weerstand van 7.200 euro. Rond 7.800 euro nam bitcoin even een pauze om vervolgens door te knallen naar bijna 9.500 euro.
Maar 9.500 euro leek een beetje te hoog gegrepen. De koers zakte daarom terug naar 8.000 euro. Dat is weer op het niveau van de ondersteuning van juni tot en met september. Nu staat bitcoin op ruim 8.500 euro, een stukje boven die ondersteuning.
Kan bitcoin dit niveau houden? Dan zijn we dus weer back on track!
Bitcoin uit grote trendlijn gebroken
De explosieve groei van de bitcoin koers verbaasde iedereen. Je kan je afvragen of de prijs na zo’n enorme stijging in kort tijd wel houdbaar is. Maar het lijkt voorlopig van wel. De koers is namelijk uit een grote trendlijn gebroken.
Sinds juni is het de bitcoin koers niet gelukt om uit de dalende trendlijn te breken. Maar op 26 oktober schoot de koers er in een keer doorheen. En dat niet alleen, de koers vindt ook ondersteuning op de trendlijn (zie de groene pijl). Dat noemen we het testen van de trendlijn.
Dit vormt een goede basis voor bitcoin om verder te stijgen.
Hmm, dat komt bekend voor..
Misschien krijg je een vaag déjà vu-gevoel als je de vorige grafiek ziet. Dat kan zomaar kloppen, want de situatie van nu lijkt wel erg veel op die van eind 2017 tot en met mei 2019. Alleen dan op een kleinere schaal:
Sinds de top van eind 2017 is de koers van bitcoin flink gedaald. Even leek de bodem gevonden te zijn, maar op 14 november vorig jaar klapte de koers in elkaar. Dat was pas de echte bodem, en op 2 april brak de koers definitief door de trendlijn.
De koers van nu lijkt verdacht veel op die van 2 april, toen bitcoin net uit de trendlijn is bewogen. Om de FOMO nog wat aan te wakkeren: daarna steeg de koers in een paar maanden tijd met 186 procent. Of het deze keer opnieuw zo spectaculair gaat worden?
Zijn we terug in de bull market?
Bitcoin is weer terug van weggeweest. Maar betekent dat ook dat we terug in de bull market zijn? Voor veel analisten is de 200-dagen Moving Average daarin leidend. Onder deze lijn betekent vaak een structureel dalende markt. En boven de lijn is positief voor de lange termijn.
In oktober was het daarom billenknijpen. De koers bevond zich een maand lang onder de 200-MA. Volgens sommigen reden voor paniek. Maar de koers van bitcoin heeft zich knap herstelt. De komende weken wordt duidelijk of we verder omhoog kunnen kijken.
Bullish pennant in de maak
Als er één geometrische vorm bestaat waar analisten dol op zijn dan is het wel een driehoek. Een koers beweegt zich dan tussen twee trendlijnen in, als een kat in het nauw. Hij moet en zal een sprong maken, maar welke kant kiest hij?
Op dit moment vormt zich er een bullish pennant. Volgens het boekje is dat een koersformatie die tot een stijging kan leiden. De koers beweegt zich dan tussen twee trendlijnen in, die lijnen lijken samen een vlag te vormen.
Dat zie je dan ook op onderstaande grafiek terug. De grafiek is gericht op de korte termijn. Elke candle stelt één uur voor:
Beweegt bitcoin uit de vlag? Dan is het koersdoel zo groot als de ‘opening’ van de vlag. In dat geval kunnen we een stijging van zo’n 18 procent verwachten, richting de 10.000 euro. Als bitcoin tot het einde van de vlag wacht kunnen we deze uitbraak uiterlijk 30 oktober om 06:00 uur ‘s ochtends verwachten.
Wat kunnen we van de koers verwachten?
One small step to the moon, or back to the ground, that is the question. De wijze woorden van Shakespeare toen hij uit zijn raket stapte. Gaan we naar de 10.000 euro of zakken we terug? Omdat wij altijd objectief zijn kijken we naar beide scenario’s.
Bullish
Het sentiment op de markt is helemaal omgeslagen. De uitbraak uit de trendlijn en de bullish pennant zijn positief. Een stijging naar 10.000 euro lijkt veel, maar we hebben al eerder kunnen zien waartoe bitcoin in staat is.
Bearish
Maar lukt het bitcoin niet om de stijging vast te houden? Dan kunnen we de eerste ondersteuning terugvinden op 8.000 euro. Daalt bitcoin daaronder, dan wordt de bodem van vorige week opnieuw interessant. In dat geval daalt bitcoin naar 6.600 euro.
Win een Ledger Nano S!
Ook deze week kan je weer een Ledger Nano S winnen. Wat moet je doen? De koers voorspellen!
Hoe denk jij dat bitcoin de maand afsluit? Voorspel de bitcoin koers in euro van donderdag 31 oktober om 23:59 uur.
Je kan reageren tot en met woensdag 30 oktober om 12:00 uur. Onderaan dit artikel, of in de comments van de YouTube-video. Reageer je later? Dan word je reactie niet meegenomen.
Spelregels:
- Ga uit van de bitcoin koers in euro van onze koerspagina
- Je moet minimaal 18 jaar zijn om mee te doen
- Achteraf bewerkte reacties worden niet meegenomen