De Noorse minister van Financiën zegt dat bitcoin de huidige volatiliteit zal overwinnen en nog steeds meerdere doorbraken kan meemaken.
Jan Tore Sanner, de minister in kwestie tegen Bloomberg media:
‘Het is duidelijk dat er in de loop van de tijd een ontwikkeling kan zijn, waardoor je meer stabilisatiemechanismen in de valuta’s kunt krijgen die op de iets langere termijn kunnen leiden tot grotere doorbraken en omwentelingen.’
Centrale bank is het niet eens
Dit rooskleurigere perspectief plaatst Sanner op gespannen voet met de baas van de Noorse centrale bank, Øystein Olsen. Eerder zei Olsen dat bitcoin te duur was vanwege de energie-intensieve behoeften, en de stabiliteit niet behield zoals een valuta zou moeten. Het getemperde perspectief van Sanner is echter representatiever voor de meer genuanceerde stemmen in het Scandinavische land.
Miljardair blijft bij bitcoin
Bitcoin geniet bijvoorbeeld nog steeds steun in Noorwegen. Onder andere één van de rijkste miljardairs van het land. Eerder dit jaar kondigde Kjell Inge Rokke, de meerderheidsaandeelhouder van Aker ASA, de lancering aan van de Bitcoin-investeringsmaatschappij Seetee. Via dit bedrijf investeert Aker nu in projecten in het hele Bitcoin-ecosysteem. Rokke heeft er vertrouwen in dat het Bitcoin-ecosysteem ‘aan de goede kant van de geschiedenis’ zal eindigen en liet onlangs doorschemeren dat het bedrijf zou overwegen om in bitcoin te betalen.
Wannabe Wobke
De minister van Financiën plaatst ook een kanttekening door te stellen dat bitcoin niet mainstream kan worden, totdat er goede regulering is. De aap komt uit de mouw, en opeens lijkt Sanner op onze eigen Wobke Hoekstra. Sanner liet deze week namelijk weten dat ze strengere registratievereisten voor cryptocurrency-serviceproviders gaan hanteren. Waarom? Vanwege het almaar terugkerende argument om het witwassen van geld te bestrijden, Sanner zei ook dat cryptocurrency’s populair zijn bij criminelen.
Sanner zei dus tegen Bloomberg dat hij verwacht dat de huidige volatiliteit zal afnemen. Dat kan ook haast niet anders, de volatiliteit (hoe beweeglijk de bitcoin koers is) is sinds het herstel van de coronacrash niet zo hoog geweest. De gemiddelde volatiliteit van 30 dagen op jaarbasis bereikte op 24 mei 116,62%, het hoogste punt sinds 10 april 2020. Bitcoin daalde tot ongeveer 30.000 dollar op 19 mei, om na een paar dagen later te herstellen tot bijna 42.000 dollar, vervolgens ging de munt weer kopje-onder tot 31.200 dollar.