blog

Bitcoin: It’s over 9000! Of nog even niet?

By 17 januari 2020No Comments

Het gaat goed met de bitcoin koers. Vanaf 3 januari is bitcoin met meer dan 30 procent gestegen. Vandaag werd zelfs 9.000 dollar (8.080 euro) aangetikt. Bijna konden we deze meme van stal halen:

Maar daar moeten we nog even mee wachten.

En niet alleen bitcoin doet het goed, ook altcoins gaan nu lekker. Volgens crypto-app BLOX is ethereum classic met maar liefst 30 procent gestegen de afgelopen 24 uur! Ook EOS blijft maar doorgaan, de crypto is met bijna 11 procent in waarde toegenomen. En bitcoin cash is met een stijging van 8 procent meer dan 300 euro waard.

Over memes gesproken

Het GIFje van Vegeta blijf geinig, maar 9.000 dollar is een serieuze weerstand voor bitcoin. In juni vorig jaar maakte de koers een scherpe daling toen de prijs door 9.000 dollar probeerde te breken. Dat zie je hieronder op de dollargrafiek:

Bitcoin neemt nu opnieuw een rustpauze op dit niveau. Kunnen we de Vegeta meme vandaag al op Twitter zetten? Of wacht ons net als in juni vorig jaar eerst nog een flinke daling voor we richting de 10.000 dollar gaan?

Weerstand op bewegend gemiddelde

Na 9.000 dollar volgt er nog een weerstand voor bitcoin, de 200-dagen Moving Average (MA). Dit is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd dagen. Analisten gebruiken deze lijn vaak om aan te geven of de koers zich in een stijgende of een dalende trend bevindt.

Vanaf het moment dat de bitcoin koers in april vorig jaar door de 200-dagen MA brak ging het hard. In een paar maanden tijd schoot de prijs naar 13.800 dollar (12.400 euro)!

En op dit moment bevindt de koers zich nét onder de lijn. Maar dan ook echt net daaronder. Hieronder zie je dezelfde koers, maar dan ingezoomd:

Indicator voor lange termijn kleurt bijna groen

Ook op de langere termijn ziet het er goed uit voor de koers. Je kijkt naar de bitcoin koers van midden 2018 tot en met nu, elke candle op de grafiek stelt een week voor.

De grafiek onder de bitcoin koers is de MACD-indicator, die geeft het momentum van de koers weer. De indicator bestaat uit twee lijnen en een histogram.

Breekt de blauwe lijn uit de oranje lijn naar boven? Dan kleurt het histogram groen, en verandert de dalende trend in een stijgende trend. Dit gebeurde voor het laatst in februari vorig jaar. En nu lijkt dit opnieuw te gaan gebeuren, de blauwe lijn komt steeds dichter bij de oranje lijn.

Meer weten over de MACD-indicator? Dat kan hier.

Waar gaat de koers de komende dagen heen?

Wanneer kunnen we die Vegeta meme nu eens eindelijk posten? Nog even niet, want op het moment dat ik dit schrijf (10:00 uur) staat de koers nog steeds lager dan 9.000 dollar.

Maar stel dat bitcoin door de 9.000 dollar breekt, welke kant kan het dan op gaan?


Bullish
De groene trendlijn hierboven hebben we getekend over de hoogste top van bitcoin. Deze trekken we door tot de top van 2019. Deze trendlijn kan een weerstand vormen. Stijgt bitcoin, dan kan 12.000 dollar (10.700 euro) de volgende horde zijn.

Toch wel klein eigenlijk, deze grafiek. Voor het volgende scenario hebben we de groene trendlijn niet meer nodig, dus laten we wat inzoomen!

Bearish
Lukt het bitcoin niet om door 9.000 (8.080 euro) dollar te breken? Dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op 8.000 dollar (7.200 euro).

Leave a Reply