blog

Bitcoin is een bubbel en is vooral voor gokkers en hackers interessant

By 20 augustus 2020No Comments

Vraag een willekeurige voorbijganger wat ze vinden van bitcoin en de clichés vliegen je om de oren. En begrijpelijk want sinds de bubbel van 2017 deelt de nieuwsindustrie deze clichés en schilderen ze bitcoin af als een speelveld waar hebzuchtige speculanten geld verdienen met een ponzi-plan. Dit wordt ook herhaald door invloedrijke investeerders. En dan zijn er nog de kwaadwillende hackers die cryptocurrency’s gebruiken om schade aan te richten, en die uiteraard het nieuws halen. Denk maar aan die scam waarbij de namen van Jort Kelder, Ali B en andere BN’ers door het slijk werden gehaald.

Nog niet zo lang geleden werden zelfs de Twitter-accounts van politici en andere bekende mensen gehackt om mensen bitcoins afhandig te maken. Niet gek dus dat een buitenstaander bitcoin op het eerste gezicht associeert met bubbels, gokken en hackers.

Belang van cultuur

Mick Morucci schreef op Twitter en op Medium een goed verhaal over het belang van de hodl-cultuur. Hij noemt deze cultuur het beste bewijs dat critici van bitcoin ongelijk hebben.

De bitcoin koers is de laatste maanden hard gestegen en dat wordt door veel bitcoiners terecht gevierd. Ja iedereen is blij dat de hun bitcoin weer wat meer waard is, maar dat is niet de enige reden waarom men blij is. Ook al denken critici dat het bitcoiners alleen om de ‘gains’ te doen is. Dit kan waar zijn voor sommige bitcoiners, maar is maar een klein deel van waarom men euforisch is.

Koers en acceptatie

Als de prijs van bitcoin stijgt, dan betekent dit dat de acceptatie toeneemt. Toenemende adoptie betekent dat het steeds moeilijker wordt om bitcoin te stoppen, als dat op dit moment al mogelijk is. Naarmate het succes van Bitcoin onvermijdelijker wordt, komen we dichter bij een eerlijkere wereld, waar de besluitvorming over ons monetaire beleid en financieel systeem gedecentraliseerd is. Voor velen betekent dit een gevoel van vrijheid, je kunt uit de ratrace stappen en op basis van sound money welvaart opbouwen.

Skin in the game

Wat ook helpt voor velen, is dat er werkelijk geld op het spel staat. Doordat je iets van waarde inzet, ben je verplicht mee te denken waardoor de betekenissen en waarden echt worden. Ga maar na, veel hodl’ers ondergaan een achtbaanrit. De afgelopen jaren bleven ze hun bitcoins behouden, in goede tijden, maar ook op momenten dat de fiatwaarde van hun bitcoins werd gehalveerd.

Metamick sluit af met dat journalisten, media, academici, politici en individuen meer aandacht aan de wereld van hodl’ers moeten schenken voordat ze overhaaste conclusies trekken.

Beter nog, stel ze voor aan enkele hodl’ers.

Leave a Reply